Veien mot en ny politisk idealisme

Skal politikk gi mening for folk flest, trengs det store ideer som strekker seg ut over den daglige tilfredsstillelsen av interesser, mener Øivind Bratberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SLITER VI MED mangel på idealisme i norsk politikk? Spørsmålet kan synes merkelig i en tid hvor miljøvern, bistand og internasjonal handel vekker både unge og eldres politiske engasjement. Går vi hverdagspolitikken nærmere etter i sømmene, ses imidlertid noen av politikkens sykdomstegn. Under overflaten trengs partibasert politisk idealisme mer enn noensinne til å binde sammen enkeltsakers flyktige engasjement. Samtidig må idealismen gis en tydelig plass ved siden av hverdagspolitikken. På begge disse områdene er idealismen under press, og det er på tide at den forsvares. Uten partibasert idealisme faller kjernen ut av både politiske visjoner og av de aktører som tradisjonelt har forsvart dem.Fra et filosofisk ståsted har spenningen mellom idealisme og realpolitikk fulgt oss siden den greske antikken, ofte som et sett av begreper knyttet til staters eksterne politikk. Ved siden av denne begrepsbruken finnes det imidlertid en sammenhengende tradisjon som ser idealisme i allmenn politisk forstand. Som et utgangspunkt kan vi spore motsetningen mellom Platons jakt på det ideelle og Aristoteles\' pragmatiske syn på politikk. Der sistnevnte var ute etter å avsløre faktiske tilbøyeligheter både ved mennesket og politikken, hellet Platon mot idealer som politikken under gitte vilkår skulle strekke seg mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer