Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Veien til avgrunnen

Donald Trump har satt USA på stø kurs mot avgrunnen. Hvor langt vil presidenten gå for å beholde makten, spør John O. Egeland.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Donald Trump er ingen fascist. Han er en narsissist. Det gjør ham ikke mindre farlig. Til rådighet for sin selvnytelse har han vide politiske fullmakter og verdens sterkeste militærmakt. Trump elsker å vise fram dette. Sist da han forlot bunkeren i Det hvite hus og holdt en bibel (opp ned) mot TV-kameraene. Omgitt av tungt bevæpnet militærpoliti, og etter at fredelige demonstranter var ryddet unna. Meningen var å fremstå som det han ikke er: Modig og troende.

ANKOMMER: Trump ankommer St. Johns-kirka etter at opprørspoliti har ryddet vei. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Vis mer

Berlinmurens fall i 1989 kom helt overraskende på de fleste. Svekkelsen av stormakten USA har pågått i lengre tid, men knapt noen forutså det brå fallet vi nå er vitne til. For hver dag som går rykker USA nærmere en storm som kan få uhyggelige konsekvenser. Vi kjenner kreftene som skaper denne utviklingen. 100 000 døde av coronaviruset. Nær 40 millioner arbeidsledige. Drapssaken rundt George Floyd som har skapt en bølge av demonstrasjoner og opptøyer. En dyp politisk splittelse der fløyene i amerikansk politikk ikke lenger kan kommunisere. Militariseringen av både politi og politikk. Og ikke minst: Tapet av innflytelse og status i internasjonal politikk

Stormens sentrum er president Donald Trump. En politisk tinnsoldat med nesten alle kjennetegn som er karakteristiske for den anti-liberale høyresiden: Forakt for kunnskap og vitenskap, forakt for kvinner, forakt for demokratiske prosesser, kompromisser, minoriteter, sannheten og rettsstaten. Han er en president som omgir seg med ja-folk og spyttslikkere, som ikke hører på råd og som sprer redsel og underdanighet i sine omgivelser. Resultatet er en administrasjon som både politisk og faglig er den svakeste i moderne tid. Det er en katastrofe når landet segner under corona, økonomisk krise, demonstrasjoner og opptøyer.

Trump er også en politiker som fremkaller et spørsmål som aldri før har vært stilt i USAs historie: Kommer presidenten til å gå av hvis han taper valget til høsten? Spørsmålet stammer ikke fra de politiske utkantene, men fra fremtredende røster i det amerikanske samfunnet. En av dem er Paul Krugmann, spaltist i New York Times og nobelprisvinner i økonomi. Han sier månedene fram til valget kommer til å bli svært stygge. Og legger til: «Når Trump oppmuntrer voldsbruk og snakker om militære løsninger på protester som i overveldende grad er fredelige, hva vil han og hans tilhengere da gjøre hvis det ser ut til at de taper valget i november?».

Donald Trump er ikke folkets mann. Hans økonomiske politikk har vært å gi mer til de rike og de store foretakene. Samtidig har presidenten iherdig, men uten suksess, forsøkt å frata arbeiderklassen og de fattige offentlige helsetjenester. Under ligger den mest glødende, ofte innkapslede, konflikten i amerikansk politikk: Rasespørsmålet. All demografisk utvikling viser at republikanerne ikke kan få, eller beholde, noe flertall uten å mobilisere i dette historisk betente spørsmålet.

Donald Trump er president for de rikeste, men også for stor deler av den hvite befolkningen som føler seg truet av afro-amerikanere, den spansktalende minoriteten og liberal kultur. Disse hvite velgerne føler ofte et intenst hat til den føderale staten som har fremmet minoritetenes interesser på bekostning av dem selv. Slik de ser det. Dette stikker så dypt hos mange at de aksepterer en økonomisk politikk som rammer dem dypt. Donald Trump er deres mann og lojaliteten er sterk.

Et annet påfallende trekk er mangelen på motstand i det republikanske partiet. Trump har en befalende lydighet som er skremmende. Inntil nylig var det bare den tidligere presidentkandidaten Mitt Romney som har våget å stå opp mot Trump. Han har karakterisert Trump som en svindler og forfalsker. Nå har en ny røst kommet til. General Jim Mattis, Trumps tidligere forsvarsminister, gir i en uttalelse presidenten skylden for uroen i landet. Han sier: «Donald Trump er den første presidenten i min levetid som ikke gjør noe for å forene det amerikanske folket - han later ikke en gang som han han prøver».

General Mattis er særlig bekymret for Trumps trusler om å sette militære styrker inn mot demonstranter. Det er et viktig signal som forteller at Trump ikke kan regne med noen automatisk lydighet fra forsvaret hvis han forsøker seg med brudd på grunnloven for å holde på makten. Viktigst er likevel at det amerikanske folket avviser Trump og redder seg selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!