KOMMENTARER

Veien til avgrunnen

Donald Trump har satt USA på stø kurs mot avgrunnen. Hvor langt vil presidenten gå for å beholde makten, spør John O. Egeland.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald Trump er ingen fascist. Han er en narsissist. Det gjør ham ikke mindre farlig. Til rådighet for sin selvnytelse har han vide politiske fullmakter og verdens sterkeste militærmakt. Trump elsker å vise fram dette. Sist da han forlot bunkeren i Det hvite hus og holdt en bibel (opp ned) mot TV-kameraene. Omgitt av tungt bevæpnet militærpoliti, og etter at fredelige demonstranter var ryddet unna. Meningen var å fremstå som det han ikke er: Modig og troende.

Berlinmurens fall i 1989 kom helt overraskende på de fleste. Svekkelsen av stormakten USA har pågått i lengre tid, men knapt noen forutså det brå fallet vi nå er vitne til. For hver dag som går rykker USA nærmere en storm som kan få uhyggelige konsekvenser. Vi kjenner kreftene som skaper denne utviklingen. 100 000 døde av coronaviruset. Nær 40 millioner arbeidsledige. Drapssaken rundt George Floyd som har skapt en bølge av demonstrasjoner og opptøyer. En dyp politisk splittelse der fløyene i amerikansk politikk ikke lenger kan kommunisere. Militariseringen av både politi og politikk. Og ikke minst: Tapet av innflytelse og status i internasjonal politikk

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer