SENTRUMSKAMERATER: Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande har lovet velgerne en blågrønn regjering. Foto: Lise Öserud / NTB scanpix
SENTRUMSKAMERATER: Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande har lovet velgerne en blågrønn regjering. Foto: Lise Öserud / NTB scanpixVis mer

Veivalg:

Veien til blågrønn regjering

En blågrønn regjering er mulig. Her er oppskriften, samt en og annen utfordring.

Meninger

Martine Aurdal og Morten Grinna Normann krangler om hvorvidt Venstre bør gå inn i dagens Høyre- og Frp-regjering. Venstre har landsmøtevedtak på at de ønsker seg en regjering med Høyre, KrF og seg selv.

Om partiet som innførte parlamentarisme i Norge fremdeles er opptatt av demokrati, bør de forsøke å nå det de stilte til valg på først. Men hvordan skal de da få Frp frivillig ut av regjering? Her får du oppskriften:

Først må Venstre (eller KrF) felle regjeringen. For eksempel ved å lage budsjett med opposisjonen. Dette vil lede til en Ap-ledet regjering. Neste år kaster Venstre og KrF så Jonas. Da er bordet rent, og Erna kan danne regjering med KrF og Venstre. Om hun igjen foretrekker Frp, kan Venstre og KrF kaste dem. Gjenta prosessen inntil KrF og Venstre får viljen sin.

I utgangspunktet burde jo venstresiden være lett å be. Per i dag har de ingen innflytelse over budsjettet. KrF og Venstre, Ap og Sp har sammen 84 mandater, og trenger da ett til for flertall. Da er det rom for å bare ta med SV, Rødt eller MDG avhengig av hvor vanskelige de vil være i et fellesbudsjett for å markere seg.

Men det er to problemer. Hva om Jonas lukter lunta, og skjønner at KrF og V vil kaste ham ved første anledning? Jonas kan da overby Høyre og Frp på viktige saker for KrF og Venstre. Å kaste Jonas for en dårligere deal på «ikke-sosialistisk» side, bør gjøre litt vondt.

Samtidig vil det gjøre at Jonas vil holde igjen i det første budsjettet Stortinget vedtar når de kaster Erna og Siv, slik at han har noen egne gjennomslag å vise til om han felles året etter.

Samtidig kan det være Erna blir en smule furten over å bli kastet. Da kan det være hun ikke er villig til å gå i regjering med V og KrF etter de kaster Jonas. Eller det kan være at hun ikke har lyst til å gi dem spesielt mye, for å ikke snakke om Frps lyst til å stemme for budsjettene deres fremover.

Venstre og/eller KrF vil kunne velge mellom to alternativer, høyre- og venstresiden. Ideelt sett bør de få dem til å overby hverandre, men om begge sider vet det, kan det være de begge underbyr V og KrF sine krav. Hvem skal de velge da?

Veien til blågrønn virker kanskje litt komplisert og vanskelig. Det er helt riktig. Men det burde Venstre og KrF visst før valget. Samarbeidsavtalen har ikke skjermet støttepartiene fra slitasje.

Da står valget mellom å kaste regjeringen eller gå inn i den. Det kan fort være de får mer innflytelse av å bli med i regjeringen. Dette visste Venstre også før valget. Hvis de mener en blågrønn regjering er uoppnåelig, er det forakt for demokratiet og velgerne å stille til valg på en.