Veien til et klimavennlig samfunn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da USAs tidligere president Bill Clinton besøkte Norge i forrige uke understreket han alvoret og dybden i klimaproblemene. Hans hovedbudskap var at vi må tenke klima i alt vi foretar oss. Clintons budskap er viktig. Vi må venne oss til å tenke på klimakonsekvensene av all menneskelig atferd. Regjeringen arbeider nå med å lage sektorvise klimahandlingsplaner. Handlingsplanene er et viktig ledd i å få alle sektorer til å tenke: Hva betyr våre handlinger for klimaet på jorda? Det må bli like viktig å utrede kostnader for klimaet som følge av en beslutning, som det i dag er selvsagt at vi utreder hva tiltak og beslutninger koster i form av kroner og øre.

Klimaproblemet er den mest alvorlige miljøtrusselen vi står overfor. FNs klimapanel anslår at dersom vi skal løse klimaproblemene må vi redusere utslippene med 50 – 85 prosent.

Utslippene i verden er i dag svært skjevt fordelt. Hvis vi regner utslipp av klimagasser per person vil en gjennomsnittlig verdensborger slippe ut ca 3,8 tonn CO{-2} i løpet av et år. Gjennomsnittlig slipper en inder ut 1,1 tonn CO{-2} i året, mens en amerikaner slipper ut nesten 20 tonn CO{-2}. Gjennomsnittet i Kina er på ca 2,2 tonn, mens i Etiopia er klimautslippene bare 0,1 tonn CO{-2} per innbygger. I Norge slipper vi ut ca 11,1 tonn CO{-2} per person i året. Det er ca 3 ganger så mye som gjennomsnittet på jorda, og ti ganger så mye som utslippene per person i India.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer