Veien til framtida

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Historien om norsk science fiction kan ved første øyekast synes å være like omfattende som en liste over danske polarhelter. Mange forfattere er det ikke som har forsøkt å gå inn i en sjanger som særlig på kino resirkuleres i et kretsløp som synes endeløst. Vi har ikke noe norsk svar på «Star Wars» eller Batman. Selv om en glimrende forfatter som Tor Åge Bringsværd har vist at det går an - faktisk i 40 år - har de færreste tatt utfordringen.

SOM BRINGSVÆRD selv har uttrykt det, er forskjellen på en science fiction-forfatter og en vanlig forfatter at førstnevnte er opptatt av noe han ikke kan noe om fra før av. Han eller hun utforsker det potensielle i tilværelsen. Hva hvis? Tenk om? Det ligger i selve begrepet. Science fiction, en krysning av vitenskap og fortelling. Man eksperimenterer. Lanserer en teori og prøver den ut. Mens vitenskapsmannen er avhengig av viten, står forfatteren fritt. Han kan la fantasien boltre seg vilt og uhemmet. Les forfattere som Ray Bradbury, Kurt Vonnegut Jr., Alfred Bester, Philip K. Dick, William Gibson - lista kan forlenges langt ut i rommet - hvis du vil ha eksempler.

I NORGE BEGYNTE det bra. Folkeeventyrene er fulle av forsøk, «Askeladden og de gode hjelperne», «Østenfor sol, vestenfor måne» osv. Ludvig Holberg skrev «Niels Klims underjordiske reise» allerede i 1741. Siden ble det med spredte forsøk. Jonas Lie skrev noen merkelige ting på slutten av karrieren. Øvre Richter Frich har sf-elementer i sine Jonas Fjeld-romaner. I 1965 dundret Axel Jensen til med «Epp», om «en Beckett-figur i Lyn Gordon-omgivelser», som han selv uttrykte det. Omtrent samtidig kom (Jon) Bing & (Tor Åge) Bringsværd på banen.

DE ER FORTSATT i full sving. Ved siden av dem fins noen ildsjeler som opererer i en litt usynlig bane i norsk litteratur, litt nærmere Melkeveien, for å si det slik. Let etter f.eks. Ingar Knudsen, Peter Haars, Øyvind Myhre, Reidar Jensen, Philip Newt, Trond Buland, Elin Brodin, Andreas Bull Hansen, Thore Hansen, Jon Ewo, Harald Rosenløw Eeg, Torbjørn Moen, Ruben Eliassen. De fins der ute blant stjernene et sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer