Veien til helvete er brulagt med gode intensjoner.

For barna er den veien blitt kortere.

NYE REGLER:   Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen preseterte denne uken nye innstrammingstiltak i asylpolitikken. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
NYE REGLER: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen preseterte denne uken nye innstrammingstiltak i asylpolitikken. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Kvinner og barn først» er et uttrykk tenkt brukt i krise, der de tenkt svakeste skal få fluktmulighet eller hjelp først. Det er en fin klisjé, om enn lett sexistisk. I realpolitikken er verden motsatt. I krig er de som rammes først og hardest, nesten alltid kvinner og barn. Den situasjonen er visst regjeringen lysten på å forsterke. De nye reglene for å stramme inn antall asylsøkere rammer nemlig nettopp dem.

Norge er i krig, og noen av våre soldater dør i Afghanistan. De er der for å stabilisere situasjonen i et land som de siste tiåra har vært herjet av skiftende stormakter og ekstremistiske styresett med miner, bomber og vold. Nå er målet å bygge opp et trygt samfunn, men veien dit er lang.

Hvis noen var i tvil; Afghanistan er også farlig for mange afghanere. Situasjonen for kvinnene ble ikke løst da Taliban falt, i parlamentet er det for eksempel et flertall som mener at kvinner må ha sin manns tillatelse til det de foretar seg. Landet er teppelagt med miner. De første norske bidragene etter den amerikanske invasjonen var både spesialsoldater og mineryddere, men sistnevnte ble likevel travelt opptatt med å rydde miner på områdene der militærleirene vokste fram og rundt om i landet dreper miner ennå. Familier bor i skur bygd av papp mens krigen fortsetter rundt dem. Enhver med familie kan forestille seg ønsket om noe bedre for barna sine. Noen av barna drar alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer