Veien til konspirasjonstenking

Hjernene våre er faktisk så gode til å finne mønstre at de har en tendens til å oppdage mønstre også der det ikke er noen.

EKSISTERER «CHEMTRAILS»? Enkelte tror kondensstriper er gift myndighetene bruker for å styre eller forgifte befolkningen. «Dersom noe sånt skal stemme, må millioner av mennesker verden over med medisinsk utdanning, med fysikkutdanning (kondens) og flygere være en del av denne gigantiske sammensvergelsen sammen med alle verdens statsledere og makteliter», skriver kronikkforfatteren. Foto: Anthony P. Bolante / Reuters / NTB Scanpix
EKSISTERER «CHEMTRAILS»? Enkelte tror kondensstriper er gift myndighetene bruker for å styre eller forgifte befolkningen. «Dersom noe sånt skal stemme, må millioner av mennesker verden over med medisinsk utdanning, med fysikkutdanning (kondens) og flygere være en del av denne gigantiske sammensvergelsen sammen med alle verdens statsledere og makteliter», skriver kronikkforfatteren. Foto: Anthony P. Bolante / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skriver 23. november om konspirasjonsteoretikere som fotfølger norske politikere, og oppfattes som truende. Disse tror blant annet at kondensstripene bak fly og vaksiner egentlig er giftstoffer som i skjul brukes for å forgifte befolkningen, og at alt dette er satt i scene av store hemmelige skjulte nettverk som styrer det meste av det som skjer i verden.

Dersom man skal tro på slike absurde påstander om fly og vaksiner, er det selvsagt nødvendig med en gigantisk konspirasjon. Dersom noe sånt skal stemme, må millioner av mennesker verden over med medisinsk utdanning, med fysikkutdanning (kondens) og flygere være en del av denne gigantiske sammensvergelsen sammen med alle verdens statsledere og makteliter. Hvordan man får denne kontinuerlige forgiftningen til å stemme med sterkt økende levealder og mindre barnedødelighet i samme periode, er et annet spørsmål.

Dette er bare en av mange varianter av konspirasjonsteorier som florerer. Teorier som tillegger etniske religiøse grupper som jøder (Sion vises protokoller) eller muslimer (Eurabia-teorien) skjulte konspirative motiver er velkjente, og får sannsynligvis en viss drahjelp når Midtøsten-konflikten blusser opp igjen. For de fleste framstår slike teorier heldigvis fantastiske, og faller på sin egen urimelighet, men for noen er det et blodig alvor. Hva er det som får mennesker til å tro på ulike konspirasjonsteorier?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer