Veien ut av global narkomani

Det er ingen mangel på kunnskap om globale miljø- og klimaproblemer. Hvorfor skjer det da så lite?

TO ANSIKTER: Jens Stoltenberg gjorde som adm. dir. i AS Norge alt han kunne for at landet skulle eksportere mest mulig fossilt brennstoff. Noen måneder etter stod han frem, askegrå av bekymring, og snakket om at vi måtte gjøre noe med klimakrisen umiddelbart. Foto: Jacques Hvistendahl
TO ANSIKTER: Jens Stoltenberg gjorde som adm. dir. i AS Norge alt han kunne for at landet skulle eksportere mest mulig fossilt brennstoff. Noen måneder etter stod han frem, askegrå av bekymring, og snakket om at vi måtte gjøre noe med klimakrisen umiddelbart. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble nok en klimarapport lansert, denne gangen med Jens Stoltenberg blant de 23 forfatterne. Budskapet i The New Climate Economy er optimistisk. Vekst og bærekraft er nemlig ikke motsetninger. Faktisk, hevder rapportørene, vil overgangen til en klimanøytral økonomi kunne føre til betydelig global økonomisk vekst. Rapporten konkluderer med ti generelle råd til verdens regjeringer, som viser hvordan økonomien kan vris i klimanøytral retning dersom politikerne bare gjør som rapportørene sier.

Det står ingen ting i rapporten som ikke har vært kjent i mange år. Derfor er det nødvendig å spørre seg hvorfor så lite har vært gjort så langt, og hva som får forfatterne til å tro at nettopp denne publikasjonen vil få praktiske konsekvenser. Fra Kyoto-avtalen ble signert til dens første periode var over i 2012, økte verdens klimautslipp med 58%, parallelt med at kritiske bøker og alarmerende rapporter om klimakrisen ble utgitt i en jevn strøm. Så det er ikke mangel på kunnskap eller vilje til å delta på klimatoppmøter som er problemet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer