KVINNEPERSPEKTIV: Tommy Lee Jones' «The Homesman» har blitt kalt en «feministisk western» siden første visning under Filmfestivalen i Cannes. Filmen konkurrerer om den gjeve Gullpalmen. Hilary Swank spiller hovedrollen.
KVINNEPERSPEKTIV: Tommy Lee Jones' «The Homesman» har blitt kalt en «feministisk western» siden første visning under Filmfestivalen i Cannes. Filmen konkurrerer om den gjeve Gullpalmen. Hilary Swank spiller hovedrollen.Vis mer

Veien vestover

Westernfilmen får en overhaling under Filmfestivalen i Cannes. To filmer ser på den ville vesten med blikket til ugifte kvinner og skandinaviske innvandrere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

IDEER: Noen må være de første.

Nybyggerne av europeisk herkomst som skranglet seg vestover på det nordamerikanske kontinentet på 1800-tallet, på glisne vogner eller hesteryggen, var begynnelsen på kolonialiseringen og samlingen av USA.

Når de senere gjorde det samme på kinolerretet, gjerne forfulgt av indianere og forsvart av staute cowboyer, var de begynnelsen på filmhistoriens første sjanger: Westernfilmen.

WESTERNFILMEN En western defineres som en film eller en skrevet eller tegnet historie med handling fra USAs vestlige frontier på 1800-tallet. Det regnes som filmhistoriens eldste sjanger og har blitt definert av en rekke markante regissører som John Ford, Sam Peckinpah og Sergio Leone. Sistnevnte var en foregangsskikkelse innenfor den såkalte «spaghettiwestern», en type wester som ble spilt inn i Italia med amerikanske skuespillere.

Den ensomme cowboyen

 Westernsjangeren var etablert så tidlig som 1909 og trakk veksler på en frodig kanon av underholdningslitteratur.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn