Veiviser går seg vill i byråkratiet

Kulturdepartementet vil ha flere private initiativ og investeringer i norsk filmbransje. Men når Nils Gaup kommer med 30 millioner private kroner og en ny filmidé, sier departementet nei takk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det skulle være så enkelt. Som en pluss en:

For hver million en filmprodusent hadde av private penger til en film, skulle staten bevilge et tilsvarende beløp - uten at en filmpolitisk korrekt konsulent først vurderte om manuset holdt kunstnerisk nivå.

Slik ble den lansert for et år siden, den såkalte 50/50-ordningen som Stortinget vedtar i disse dager. Oppildnet av det han trodde kunne realisere en gammel drøm, skaffet Nils Gaup seg 30 private millioner kroner til en storfilm om Kautokeino-opprøret fra 1850-åra.

Men allerede før nyordningen er innført, er det klart at staten ikke kan stille opp med sin andel.

Ikke så enkelt

Kulturdepartementet sier mumle, mumle, tja og nei. Det vil si, det arbeider med forskriftene og har oppdaget at det er ikke så enkelt lenger:

Hovedproblemet er at nyordningen får et så lite budsjett at antall søkere straks blir større enn hva det finnes penger til. Det settes derfor en relativt lav øvre grense for hvor mye støtte hvert filmprosjekt kan få - mye lavere enn Gaups 30 millioner.

I Kulturdepartementets forslag til statsbudsjett i fjor, var det omvendt: «Det settes ... en nedre beløpsgrense for å forhindre at støtteordningen kommer små, uprofesjonelle produksjoner til gode.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer