Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Veiviseren» blir amerikansk viking-action

Har du tro på filmen? Se trailer!

• Se trailer her

(Dagbladet.no): I høst er det norgespremiere på den amerikanske nyinnspillingen av «Veiviseren» (1987).

Og «The Pathfinder» - med Karl Urban («Ringenes Herre») i hovedrollen - ser ut til å få en ganske annen vri enn Nils Gaups norske klassiker.

Nytt plott

Her møter vi grusomme vikinger som på særdeles blodig vis plyndrer en indianerlandsby.

Én av vikingbarna blir imidlertid etterlatt, og de overlevende indianerne tar ham under sine vinger. Mange år senere får han møte de barbariske vikingene igjen - og da er det hans oppgave å beskytte familien.

- Jeg har fulgt litt med på det, men har ikke hatt noe med filmen å gjøre - hverken kreativt eller på annen måte, forteller «Veiviseren»-regissør Nils Gaup til Dagbladet.no.

Regissøren for den amerikanske versjonen er Marcus Nispel, som tidligere har laget nyinnspillingen av «Texas Chainsaw Massacre».

VOLDELIG: Nyinnspillingen har hakket mer avanserte actionscener enn originalen. FOTO: FRA FILMEN
VOLDELIG: Nyinnspillingen har hakket mer avanserte actionscener enn originalen. FOTO: FRA FILMEN Vis mer

Godt betalt

- Jeg har sett traileren, men har ikke noen spesiell oppfatning om den. Jeg har inntrykk av at de har laget en skikkelig actionfilm, og en film som er tilpasset det amerikanske publikummet, sier produsent John M. Jacobsen i Filmkameratene til Dagbladet.no.

Rettighetene til «Veiviseren» ble solgt for fem år siden, og det er 20th Century Fox som distribuerer filmen som har et budsjett på 45 millioner dollar. Kilder vi har snakket med forteller at amerikanske produksjonsselskaper som regel betaler «noen hundre tusen kroner» for denne typen rettigheter - kanskje noe mer siden «Veiviseren» var Oscar-nominert.

- Vi fikk ålreit betalt, hvis ikke hadde vi aldri gjort det. De har jo snudd litt opp-ned på historien, men vi legger oss ikke opp i det i det hele tatt. De lager akkurat den filmen de har lyst til, sier Jacobsen.

Andre norske filmer som tidligere har blitt spilt inn på nytt av Hollywood er «Insomnia» og «Hodet over vannet/«Head abowe water».

• Se trailer her

SLIK SÅ HAN UT: Mikkel Gaup i «Veiviseren», eller «Ofelas» som den het på samisk. Regissør Nils Gaup er for tiden opptatt med innspillingen av «Kautokeino 1852».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling