Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vekk med Beck

Bannlyst fra hitlistene. Sigrid Hvidsten kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EKSTRAMATERIALE: Da Beck for ei uke siden slapp sjuendealbumet «The Information», var det med en liten tvist. I stedet for et vanlig platecover, fikk platekjøperen utdelt et blankt cover og et ark med klistremerker. Ideen var at fansen skulle lage sin egen coverkunst. Med på kjøpet fikk de også en dvd med musikkvideoer. Hvis man ser bort ifra at skiva fikk terningkast tre i Dagbladet, var «The Information» ikke et vanlig album, men en gavepakke til Beck-fansen. En takk for lang og tro tjeneste. Men det var også en utgivelse som fikk britiske The Official Chart Company, kontrollorganet til de offisielle britiske hitlistene, til å klø seg i hodet.

De kom fram til at ekstramaterialet ga Beck en urettferdig salgsfordel og bannlyste ham fra hitlistene.

«THE INFORMATION» lekket ut på nettet allerede i september, og dvd og coverkunst var ikke det eneste tiltaket Beck iverksatte for å få folk til å kjøpe albumet i butikken . I USA fikk de som kjøpte skiva i kjeden Best Buy med seg ekstralåta «This Girl I Know». De som derimot kjøpte «The Information» i den konkurrerende kjeden Target, fikk eksklusiv tilgang til «Inside Out». Sistelåta er for øvrig med på den europeiske utgaven av plata.

THE OFFICIAL Chart Companys beslutning om å ekskludere Beck fra hitlistene er ikke interessant fordi den er absurd, den er interessant fordi den stikker kjepper i hjulene for platebransjens siste framstøt for å forhindre ulovlig nedlasting. Da CDen ble lansert i 1982 revolusjonerte den kanskje musikkbransjen, men nå er den altså i ferd med å bli utkonkurrert av mp3-filer. Beck er ikke den første artisten som bidrar med dvd/kunst. Eksklusive pakkeløsninger à la «The Information» og EMIs OpenDisc-system har blitt mer og mer vanlig. Men hva gjør platebransjen hvis det fører til at de ekskluderes fra hitlistene?

I GÅR SLAPP rapperen El Axel en maxiutgave av singelen «Showtime (Move Your Arms)». I tillegg til de vanlige ekstralåtene/remiksene, så får du en musikkvideo, utprintbar plakat og ekstramateriale til mobilen. Nå gjenstår det bare å se om IFPI bannlyser ham fra VG-lista.

IKKE PÅ ALBUMLISTA: Ekstramaterialet ga Beck en urettferdig salgsfordel og bannlyste ham fra hitlistene. Foto: UNIVERSAL
IKKE PÅ ALBUMLISTA: Ekstramaterialet ga Beck en urettferdig salgsfordel og bannlyste ham fra hitlistene. Foto: UNIVERSAL Vis mer