Vekk med hele røkla!

Kristiansand har blitt så snobbete at det vil rive sitt eget teaterbygg.

SKAL RIVES: Kristiansand vil rive sitt teater frå 1976, bygget under streng overvåking av kunstneren. 
Foto: Gunvald Opstad
SKAL RIVES: Kristiansand vil rive sitt teater frå 1976, bygget under streng overvåking av kunstneren. Foto: Gunvald OpstadVis mer
Debattinnlegg

Det er ikke til å tro. Kristiansand kommune vil rive sitt teater. Etter at byen har fått kulturhuset Kilden, er den blitt så snobbete at den vil jevne med jorda dette praktfulle bygget fra 1976, med Henrik Finnes 340 kvadratmeter store utvendige utsmykning, Norges største. Det kan ikke kalles annet enn grovt, kulturelt hærverk.Men bygget er så upraktisk og klønete at det ikke kan brukes til annet enn bingo, sier Kildens direktør Bentein Baardson. Og kommunen har framlagt en reguleringsplan, der den vil rive både teatret og den nye Aladdin kino for å gi plass til leiligheter, kontorer og butikker. Tomtene må utnyttes maksimalt. Vekk med hele røkla! Slipp utbyggingsfantomene til!

Å, som jeg frykter for at min gamle venn, hedersmannen og den store kunstner Henrik Finne nå roterer i sin grav! I ti år holdt han på med veggen. Først laget han en modell, der han møysommelig klippet og limte inn 15-16 000 pappbiter. Så fulgte han murmester Gustav Henningsen i tre og et halvt år på stillasene. Da var han blitt 78 år gammel.Men Kristiansand har i de siste åra vært helt i hendene på private utbyggere. De brutaliserer gågata Markens med bygg helt ute av proporsjoner, sperrer utsikten mot sjøen med blokkbebyggelse og en berlinmur av et hotell, planlegger en 18 etasjes blokk i bykjernen, og vil grave opp 2000 lik fra kirkegården under Torvet for å lage et underjordisk parkeringshus til 450 kjøretøyer. Det tilsvarer investering på 4.4 lik pr. bil. Likene skal skyfles ned i en massegrav i Vågsbygd.

Heldigvis har Vest-Agder fylkeskommune bedre vett, og har gjort innsigelser mot reguleringsplanen. Hovedutvalget for samferdsel, areal og miljø har med sju mot fire stemmer gått inn for at både Agder Teater og Aladdin kino skal bevares. De fire som stemte for riving, tilhørte selvsagt det kulturfiendtlige Fremskrittspartiet, men sørgelig nok også Høyre, som en gang ble betraktet som et kulturelt og verdikonservativ parti.Flertallet baserer seg på uttalelsene fra fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar og konservator Frank Falch ved Sørlandets Kunstmuseum, som begge vil sikre både kinoen og teatret som eksempler på 1970-årenes arkitektoniske brutalisme. Og Finnes vegg er unik i norsk og kanskje også internasjonal sammenheng, sier Falch. Saken skal nå gå til mekling, så kanskje er det ennå håp for dette 1970-åras viktigste signalbygg i Kristiansand.Og man må spørre seg, er det virkelig ikke mulig å beholde det prektige teaterbygget til andre formål - til varehus, restauranter - eller kanskje en moské?

Gunvald Opstad, kulturjournalist og forfatter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.