Vekkelses- beretningen

«Strengt tatt er vel Gymnaslærer Pedersen det nærmeste Dag Solstad har kommet å skrive en kjærlighetsroman.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det må være så ufattelig irriterende å være historiker, revolverjournalist eller rett og slett en gammel, moderat raddis som forsøker å fortelle ungene om hvordan det egentlig var å være ung på 70-tallet - for så å oppdage at de samme ungene ler litt av deg, der du fortsatt skummer over den dårlige behandlingen du fikk i Studentersamfunnet. Det må være forbitrende å oppdage at du, uansett hvor mye du publiserer, forsker og krangler for å vinne kampen om den nære historien, uansett kommer til kort overfor en - tross alt - ganske obskur roman. For uansett hva Bernt Hagtvet, Gerhard Helskog og alle de andre som, med jevne mellomrom, insisterer på at AKP (m-l) var like ille som NS, og følgelig bør ydmykes, skamklippes og vanæres på lik linje med gamle landssvikere, så står Gymnaslærer Pedersen og lyser med sin beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land.

Det er, for de av oss som ikke opplevde 70-tallet selv, den versjonen som blir stående. For denne boka er et eksempel på skjønnlitteraturen som triumferer over historiefaget.

«JEG TRUR JEG MÅ ÅPNE med å si noen ord om mitt land og dets høyst særegne historie». Slik åpner «Gymnaslærer Pedersen», historien om den unge lektor Knud Pedersen som ankommer jernbanestasjonen i Larvik, høsten 1968. Etter hvert får vi høre hvordan denne unge, på alle måter helt alminnelige, lektor etter hvert slutter seg til det som skal bli AKP (m-l) og fram til han avslutter beretningen sin, 42 år gammel, skilt og med ganske klar beskjed til leseren om å passe seg for et kommunistisk parti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer