Vekker gråt og latter

PARIS (Dagbladet): Italias store komiker og filmskaper Roberto Benigni hylles etter sin siste film «Livet er herlig» som en ny Charlie Chaplin.

Fabelen om den lille gutten Giosué og pappa Guido i konsentrasjonsleirens helvete får millioner av tilskuere til å le og gråte om hverandre. - Det er ingen komedie om holocaust, men jeg er en komiker som har laget en film om holocaust, forklarer Benigni, for anledningen seriøs, med strenge svarte briller, flankert av en tolk han bare sjelden tyr til. Den elleville komikeren som får Italia til å gå mann av huse for å se filmene sine har lagt an en alvorlig tone. Emnet er alvorlig. Holocaust var et svært dristig tema for Benigni.

Hyllet i Cannes

- Holocaust tilhører menneskeheten. Men jeg vet hva smerte og tragedie er, og som Italias Steven Spielberg kan jeg tillate meg å ta opp hvilket som helst emne. Gjennom denne filmen som først og fremst er en kjærlighetshistorie, gir jeg et indirekte bidrag til holocaust, sier Benigni.

«Livet er herlig» handler først om Italia under fascismen, og møtet mellom Guido og Dora, spilt av Benignis kone Nicoletta Braschi, som får sønnen Giosué. Annen del foregår i en ubestemt konsentrasjonsleir. Guido klarer å få Giosué til å tro at det hele er et spill. Filmen ble hyllet i Cannes, og Benigni kastet seg foran føttene til Martin Scorsese for å takke for sin pris. Da han fikk medalje på filmfestivalen i Jerusalem med mange holocaustofre i salen, sa han at det var som et pass til himmelen og at han var blitt en hellig mann.

- Jeg bare forteller en historie. Det er min største presang. Jeg har lagt hele min sjel i det, sier Benigni. Han tenkte så intenst på emnet at han var søvnløs om nettene før han begynte å filme. Hans far, som ikke var jøde, satt fanget i Tyskland under krigen og fikk hele livet sitt endret.

- Som en poet

Benigni, som i tillegg til sine egne filmer som «Johnny Tannpirker» og «Uhyret» har spilt med Fellini og Jim Jarmusch, debuterte på kabaret i begynnelsen av 80-åra. I «Livet er herlig» har han gjort et fantastisk arbeid med knapt fem år gamle Giorgio Cantarino.

- Å jobbe med ham var som å jobbe med Niagara Falls. Jag visste aldri hva som ville komme til å skje, sier Benigni, som har mer rutine med sin kone. Hun har spilt i fem av hans filmer.

- Roberto er som en poet. Han kan gå gjennom alt uten å gjøre noe galt, sier Nicoletta Braschi.