Vekker gråt og latter

PARIS (Dagbladet): Italias store komiker og filmskaper Roberto Benigni hylles etter sin siste film «Livet er herlig» som en ny Charlie Chaplin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fabelen om den lille gutten Giosué og pappa Guido i konsentrasjonsleirens helvete får millioner av tilskuere til å le og gråte om hverandre. - Det er ingen komedie om holocaust, men jeg er en komiker som har laget en film om holocaust, forklarer Benigni, for anledningen seriøs, med strenge svarte briller, flankert av en tolk han bare sjelden tyr til. Den elleville komikeren som får Italia til å gå mann av huse for å se filmene sine har lagt an en alvorlig tone. Emnet er alvorlig. Holocaust var et svært dristig tema for Benigni.

Hyllet i Cannes

- Holocaust tilhører menneskeheten. Men jeg vet hva smerte og tragedie er, og som Italias Steven Spielberg kan jeg tillate meg å ta opp hvilket som helst emne. Gjennom denne filmen som først og fremst er en kjærlighetshistorie, gir jeg et indirekte bidrag til holocaust, sier Benigni.

«Livet er herlig» handler først om Italia under fascismen, og møtet mellom Guido og Dora, spilt av Benignis kone Nicoletta Braschi, som får sønnen Giosué. Annen del foregår i en ubestemt konsentrasjonsleir. Guido klarer å få Giosué til å tro at det hele er et spill. Filmen ble hyllet i Cannes, og Benigni kastet seg foran føttene til Martin Scorsese for å takke for sin pris. Da han fikk medalje på filmfestivalen i Jerusalem med mange holocaustofre i salen, sa han at det var som et pass til himmelen og at han var blitt en hellig mann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer