Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vekker interesse verden over før premieren

«Okkupert» omtales fra Australia til USA.

VEKKER OPPSIKT: «Okkupert» har skapt interesse verden over, både for tematikken og som dramaserie. Henrik Mestad spiller Norges statsminister i serien. Foto: TV 2.
VEKKER OPPSIKT: «Okkupert» har skapt interesse verden over, både for tematikken og som dramaserie. Henrik Mestad spiller Norges statsminister i serien. Foto: TV 2. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Knappe to uker før premieren har TV 2s storsatsing «Okkupert» allerede vakt bred interesse, også i utlandet.

Et nettsøk viser at serien har blitt omtalt i en rekke land, fra Australia til USA.

Store medier som amerikanske Hollywood Reporter og britiske The Guardian har skrevet artikler om «Okkupert», hovedsakelig med den innfallsvinkel at seriens tematikk allerede har skapt reaksjoner fra russisk hold, som også Dagbladet har omtalt tidligere.

- Vi har merket langt større internasjonal interesse enn vi er vant til for en norsk dramaserie, for å si det sånn, oppsummerer presseansvarlig for «Okkupert» i TV 2, Alex Iversen til Dagbladet.

Startet i Russland Iversen sier at han de siste tre ukene har hatt internasjonale medier på tråden nærmest daglig.

- Det startet med stor interesse fra russiske medier, og så ble saken plukket opp av store vestlige medier med tilstedeværelse i Russland. Jeg har snakket med britiske, nederlandske, belgiske og amerikanske medier, bare for å nevne noen, og artiklene til de store pressebyråene trykkes jo verden over.

- Serien har fransk co-produsent, så interessen fra Frankrike har også vært stor, forteller Iversen.

Serien får premiere først i Norge den 4. oktober, men skal også etter hvert sendes i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Benelux-landene og hele Norden.

«Okkupert» er basert på en idé av ikke ukjente Jo Nesbø, noe som også har hjulpet på den internasjonale oppmerksomheten.

«Fiktiv russisk invasjon skaper krangel med Moskva,» skriver The Guardian, mens mer tabloide Mirror melder at «Moskva er i HARNISK over norsk serie som viser russisk okkupasjon av Norge».

- Uheldig bilde av Russland Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, er en av flere Russland-eksperter som er kritiske til serien. Hun mener det er et dårlig tidspunkt å vise «Okkupert» på norske tv-skjermer nå.

- De kan tenke selv. Man har råd til å være bevisst på hvilken makt man sitter på når man lager en slik serie, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

Forskeren reagerer på at tittelen kan signalisere Russland som potensiell okkupasjonsmakt.

Hun mener det er uheldig at underholdningsbransjen maler et slikt bilde av stormakten.

- Faktum er at dette er svart/hvitt-bilder som bidrar til å forme seere og politikernes forestillinger. Det er ikke bra, og relasjonen er allerede dårlig, sier Wilhelmsen, og mener at det at serien er oppdiktet ikke er relevant.

- Hun må se serien Dramasjef i TV2, Christopher Haug, synes det er fascinerende at Wilhelmsen kan ha så sterke meninger om tv-serien, uten å ha sett den.

- «Okkupert» er ikke først og fremst en serie om Russland og russere, men om Norge og nordmenn og hva som ville skjedd om våre friheter hadde blitt tatt fra oss, sier Haug til Dagbladet.

Han forteller videre at kanalens hovedfokus har vært å lage en så underholdende og spennende serie som mulig.

- Vi vil anbefale Wilhelmsen å se serien. Da vil hun oppdage at den ikke er et så svart/hvitt-bilde som hun skal ha det til.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!