Lørdag 11. juni åpner dørene til det nye Nasjonalmuseet. Kunstmuseet er Nordens største med 5000 verk utstilt i 90 rom fordelt på 10000 kvadratmeter.
En av kunstnerne som skal utstille sine kunstverk er den samiske kunstneren Máret Ánne Sara (38) som i flere år har kjempet for å bli hørt av politikerne og myndighetene, tidligere som journalist og nå som kunstner.

- Generaltabbe!
Det hele skulle starte med at en ny reindriftslov i 2007 satte et tall på hvor mange rein som kan være i de ulike distriktene. Dermed måtte flere reinsdyr utredes, noe som gikk direkte ut over reindriften til lillebroren hennes, skriver NRK.
Derfor ønsket hun at politikerne skulle forstå at Norges lover ikke alltid passer inn i samenes hverdag.

Kunstinstallasjonen til Máret Ánne, Pile o'Sápmi fra 2017, som består av 400 reinsdyrhodeskaller som henger som et enormt flagg, er en del av utstillingene i det nyåpnede Nasjonalmuseet.
Kurator Randi Godø sier til den britiske avisa The Guardian at dette er uttrykk for museets intensjon om å reflektere alle sidene av norsk kultur og historie.

- Var nok en tanke bak
Internasjonal oppmerksomhet
Flere internasjonale aviser, i tillegg til The Guardian, har også omtalt Nasjonalmuseets utstilling av samisk kunst. Blant dem er det amerikanske kunstmagasinet Artnews.
Godø opplyser til NRK at samisk kunst ikke har vært sterkt representert i museets samling. Det har de mottatt kritikk for, og Godø tar selvkritikk.
- Vi har nok våknet litt mer opp, slik jeg ser det, sier Godø til NRK.
Hun opplyser at samisk kunst ikke tidligere har vært et like stort fokus internt på museet, men at det nå har blitt en mer naturlig del av samtidskunsten i Norge.

Dilemma for kunstneren
Godø sier til The Guardian at dersom man går tett nok opp til kunstverket, så kan man se kulehullene i hodeskallene.
- Det har vært et dilemma for kunstneren: «Jeg protesterer mot staten og nå selger jeg kunsten min til staten». I samtalene vi har hatt med kunstneren var det derfor viktig for oss å finne en måte som gjorde at det ikke var så vanskelig for kunstneren å være en del av utstillingen, sier kuratoren til The Guardian.

- De er arrogante
Hun opplyser videre at dette kunstverket er et viktig kunstverk i det samiske miljøet.
- Kunstverket er politisk og brukes i protester mot rettssaker. Vi trengte å uttale oss om viktigheten. Det gamle museet hadde mildt sagt ikke samlet mye kunst av samiske kunstnere. Det ble oversett. Det er kunstverdenens system: hva har verdi og hva har ikke det. Et system for inkludering og ekskludering, men kunst av urfolk er også en del av Norge, sier hun.