Det nye Nasjonalmuseet:

Vekker internasjonal oppsikt

Lørdag åpner omsider Nasjonalmuseet etter nesten 30 år med planlegging. Nå skaper den samiske kunsten, i museet som har kostet flere milliarder kroner, internasjonal oppmerksomhet.

NYTT: Det nye Nasjonalmuseet i Oslo åpner dørene lørdag 11. juni. Kunstmuseet skaper internasjonale overskrifter over hele verden med kunsten. Foto: Heiko Junge / NTB
NYTT: Det nye Nasjonalmuseet i Oslo åpner dørene lørdag 11. juni. Kunstmuseet skaper internasjonale overskrifter over hele verden med kunsten. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 11. juni åpner dørene til det nye Nasjonalmuseet. Kunstmuseet er Nordens største med 5000 verk utstilt i 90 rom fordelt på 10000 kvadratmeter.

En av kunstnerne som skal utstille sine kunstverk er den samiske kunstneren Máret Ánne Sara (38) som i flere år har kjempet for å bli hørt av politikerne og myndighetene, tidligere som journalist og nå som kunstner.

Det hele skulle starte med at en ny reindriftslov i 2007 satte et tall på hvor mange rein som kan være i de ulike distriktene. Dermed måtte flere reinsdyr utredes, noe som gikk direkte ut over reindriften til lillebroren hennes, skriver NRK.

Derfor ønsket hun at politikerne skulle forstå at Norges lover ikke alltid passer inn i samenes hverdag.

HODESKALLER: Den samiske kunstneren Máret Ánne Sara utstilte kunstverket Pile o´Sápmi, bestående av 400 reinhoder, foran Stortinget på Eidsvolls plass. Samtidig møtte broren hennes i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindriften. Foto: Heiko Junge / NTB
HODESKALLER: Den samiske kunstneren Máret Ánne Sara utstilte kunstverket Pile o´Sápmi, bestående av 400 reinhoder, foran Stortinget på Eidsvolls plass. Samtidig møtte broren hennes i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindriften. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Kunstinstallasjonen til Máret Ánne, Pile o'Sápmi fra 2017, som består av 400 reinsdyrhodeskaller som henger som et enormt flagg, er en del av utstillingene i det nyåpnede Nasjonalmuseet.

Kurator Randi Godø sier til den britiske avisa The Guardian at dette er uttrykk for museets intensjon om å reflektere alle sidene av norsk kultur og historie.

Internasjonal oppmerksomhet

Flere internasjonale aviser, i tillegg til The Guardian, har også omtalt Nasjonalmuseets utstilling av samisk kunst. Blant dem er det amerikanske kunstmagasinet Artnews.

Godø opplyser til NRK at samisk kunst ikke har vært sterkt representert i museets samling. Det har de mottatt kritikk for, og Godø tar selvkritikk.

- Vi har nok våknet litt mer opp, slik jeg ser det, sier Godø til NRK.

Hun opplyser at samisk kunst ikke tidligere har vært et like stort fokus internt på museet, men at det nå har blitt en mer naturlig del av samtidskunsten i Norge.

KUNSTNER: Máret Ánne Sara utstilte sitt verk Spirals of the Pile i Dronning Sonja KunstStall i Oslo i 2019. Foto: Lise Åserud / NTB
KUNSTNER: Máret Ánne Sara utstilte sitt verk Spirals of the Pile i Dronning Sonja KunstStall i Oslo i 2019. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Dilemma for kunstneren

Godø sier til The Guardian at dersom man går tett nok opp til kunstverket, så kan man se kulehullene i hodeskallene.

- Det har vært et dilemma for kunstneren: «Jeg protesterer mot staten og nå selger jeg kunsten min til staten». I samtalene vi har hatt med kunstneren var det derfor viktig for oss å finne en måte som gjorde at det ikke var så vanskelig for kunstneren å være en del av utstillingen, sier kuratoren til The Guardian.

Hun opplyser videre at dette kunstverket er et viktig kunstverk i det samiske miljøet.

- Kunstverket er politisk og brukes i protester mot rettssaker. Vi trengte å uttale oss om viktigheten. Det gamle museet hadde mildt sagt ikke samlet mye kunst av samiske kunstnere. Det ble oversett. Det er kunstverdenens system: hva har verdi og hva har ikke det. Et system for inkludering og ekskludering, men kunst av urfolk er også en del av Norge, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer