Det nye Nasjonalmuseet:

Vekker internasjonal oppsikt

Lørdag åpner omsider Nasjonalmuseet etter nesten 30 år med planlegging. Nå skaper den samiske kunsten, i museet som har kostet flere milliarder kroner, internasjonal oppmerksomhet.

NYTT: Det nye Nasjonalmuseet i Oslo åpner dørene lørdag 11. juni. Kunstmuseet skaper internasjonale overskrifter over hele verden med kunsten. Foto: Heiko Junge / NTB
NYTT: Det nye Nasjonalmuseet i Oslo åpner dørene lørdag 11. juni. Kunstmuseet skaper internasjonale overskrifter over hele verden med kunsten. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 11. juni åpner dørene til det nye Nasjonalmuseet. Kunstmuseet er Nordens største med 5000 verk utstilt i 90 rom fordelt på 10000 kvadratmeter.

En av kunstnerne som skal utstille sine kunstverk er den samiske kunstneren Máret Ánne Sara (38) som i flere år har kjempet for å bli hørt av politikerne og myndighetene, tidligere som journalist og nå som kunstner.

Det hele skulle starte med at en ny reindriftslov i 2007 satte et tall på hvor mange rein som kan være i de ulike distriktene. Dermed måtte flere reinsdyr utredes, noe som gikk direkte ut over reindriften til lillebroren hennes, skriver NRK.

Derfor ønsket hun at politikerne skulle forstå at Norges lover ikke alltid passer inn i samenes hverdag.

Kunstinstallasjonen til Máret Ánne, Pile o'Sápmi fra 2017, som består av 400 reinsdyrhodeskaller som henger som et enormt flagg, er en del av utstillingene i det nyåpnede Nasjonalmuseet.

Kurator Randi Godø sier til den britiske avisa The Guardian at dette er uttrykk for museets intensjon om å reflektere alle sidene av norsk kultur og historie.

Internasjonal oppmerksomhet

Flere internasjonale aviser, i tillegg til The Guardian, har også omtalt Nasjonalmuseets utstilling av samisk kunst. Blant dem er det amerikanske kunstmagasinet Artnews.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer