Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vekker oppsikt med «bisarr» diktopplesning

Kevin Spacey (60) gjør comeback på merkelig vis.

FØR DET SMALT: Bildet er tatt bare dager før den aller første overgrepsanklagen mot Kevin Spacey kom. Seinere gikk han under jorda. Han er i dag anklaget for seksuelle overgrep mot mer enn 30 menn. Nå har Spacey dukket opp i offentligheten igjen, på et museum i Roma. Foto: NTB Scanpix
FØR DET SMALT: Bildet er tatt bare dager før den aller første overgrepsanklagen mot Kevin Spacey kom. Seinere gikk han under jorda. Han er i dag anklaget for seksuelle overgrep mot mer enn 30 menn. Nå har Spacey dukket opp i offentligheten igjen, på et museum i Roma. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag dukket Kevin Spacey (60) plutselig opp, etter ei lang tid borte fra rampelyset. Det var etter overgrepsanklagene i 2017 at stjerna trakk seg tilbake fra offentlighetens lys. Men nå ser det ut til at han er på vei tilbake.

Den tidligere «House of Cards»-stjerna og Oscar-belønte skuespilleren dukket nemlig opp i Roma denne helga. Der overrasket han museumsgjestene ved Palazzo Massimo med å framføre diktet «The Boxer» av Gabriele Tinti.

LESTE DIKT: Kevin Spacey leste dikt for et femtitall tilhørere, og noen få journalister som hadde blitt tipset på forhånd.. Foto: Antonia Falcone via Reuters
LESTE DIKT: Kevin Spacey leste dikt for et femtitall tilhørere, og noen få journalister som hadde blitt tipset på forhånd.. Foto: Antonia Falcone via Reuters Vis mer

Foran en statue som bærer navnet «Hvilende bokser» begynte Spacey å deklamere diktet, som handler om en nedbrutt og utslitt bokser som har blitt slått ned, men som mot alle odds klarer å reise seg opp igjen.

- Jeg rystet landet, fikk arenaene til å vibrere, rev motstanderne til strimler, leste Spacey, før han fortsatte:

- Jeg lyste opp mørket, samlet fornærmelser, tvang fram applaus. Ikke alle visste hvordan de skulle gjøre dette. Ingen av dere. På den annen side er ikke livet skremmende for dem som aldri har tatt noen risiko.

LESTE DIKT: Kevin Spacey proklamerte dikt for et femtitall tilhørere, og noen få journalister som hadde blitt tipset på forhånd. Dikter Gabriele Tinti kan ses i bakgrunnen. Foto: Antonia Falcone via Reuters
LESTE DIKT: Kevin Spacey proklamerte dikt for et femtitall tilhørere, og noen få journalister som hadde blitt tipset på forhånd. Dikter Gabriele Tinti kan ses i bakgrunnen. Foto: Antonia Falcone via Reuters Vis mer

«Bisarr» opptreden

Det er første gang Spacey opptrer siden han trakk seg tilbake som følge av overgrepsanklagene. Det amerikanske nettstedet Indiewire beskriver opptredenen som «bisarr», mens Variety kaller det hele en merkelig tilbakekomst til rampelyset.

- Jo mer du blir såret, jo større er du. Og jo mer tom er du, leste Spacey videre.

Barbie Latza Nadeau er korrespondent for The Daily Beast, og ble vitne til hele forestillingen. Hun mener Spaceys opptreden ikke var unnskyldende i det hele tatt, men mer «som om han skyldte på andre for sitt fall», som hun skriver i Daily Beast.

- Men poesilesningen var like mye en tilståelse som et øyeblikk med skuespill, virket det som. Da stemmen hans rant ut foran ikke mer enn 50 overraskede museumsgjengere og utvalgte gjester, var det tydelig at selv om han kan ha falt fra nåde for de påståtte seksuelle overgrepene, følte han ingen åpenbar anger.

ERSTATTET: Kevin Spacey klippes ut fra filmen «All the Money in the World» etter flere anklager om seksuell trakassering. Regissøren valgte Christopher Plummer til å overta rollen som J. Paul Getty. Vis mer

Begynnelsen på slutten

Før oktober 2017 var Kevin Spacey blant en av verdens mest ettertraktede skuespillere. Med rollen som Frank Underwood i Netflix-suksessen «House of Cards» i sin hule hånd var han eksponert for en hel verden, samtidig som han hyppig dukket opp på røde løpere og på store arrangementer.

Den 29. oktober markerer imidlertid begynnelsen på slutten for stjerna. Den første anklagen om seksuell trakassering kom fra skuespiller Anthony Rapp (47), og ballen rullet bare videre. Til sammen er han beskyldt for å ha begått overgrep mot mer enn 30 menn.

Spacey har sagt han ikke husker noe, men har likevel valgt å beklage i offentlighet. I ettertid har Spacey avvist fullstendig alle andre anklager som har dukket opp.

Skuespilleren fikk i november 2017 i fjor sparken fra Netflix' suksesserie «House of Cards» som følge av anklagene. Han ble også klippet ut fra filmen «All the Money in the World» som følge av anklagene om seksuell trakassering.

I begynnelsen av januar i år startet den første rettssaken mot skuespiller Kevin Spacey, der skuespilleren var siktet for å ha dratt ned glidelåsen på buksa til en da 18 år gammel mann, og befølt ham.

Hendelsen skal ha skjedd ved en restaurant på øya Nantucket utenfor Cape Cod, der mannen arbeidet som ryddegutt. I slutten av juli ble det imidlertid klart at påtalemyndigheten dropper anklagene mot Spacey, ettersom fornærmede «ikke er tilgjengelig». Det skriver Variety.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!