Drag-artist:

Vekker oppsikt

En av de nye deltakere i «RuPaul's Drag Race» har fått fans til å reagere. Positivt, mener lederen i Fri.

HISTORISK: «RuPaul's Drag Race» har annonsert ny sesong, for første gang med en cis-kjønnet, heterofil mann med på laget. Video: RuPaul's Drag Race / Youtube. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 2. desember annonserte kanalen VH1 at det kommer en 14. sesong av «RuPaul's Drag Race».

For første gang er en av deltakerne en uttalt heterofil, cis-kjønnet mann (en person som identifiserer seg med sitt medfødte kjønn, journ.anm.), skriver Variety. Dette til forskjell fra andre heterofile, mannlige deltakere, som tidligere har vært transkjønnede.

Casting-valget har fått fans til å reagere, mens lederen i Fri, organisasjonen for kjønns- og seksualitetsmangfold, mener deltakeren er et tegn på noe positivt.

- Det er positivt å se heterofile cis-menn stå frem og tørre å vise seg i et feminint kjønnsuttrykk, sier Inge Alexander Gjestvang til Dagbladet.

Bare LHBT-personer

I reality-serien konkurrerer deltakerne om å bli den neste, store drag-artisten.

SVARER PÅ RYKTENE: «Maskorama»-feberen fortsetter og mange klør seg i hodet over hvem «Nøkken» kan være. Nå svarer en av de hovedmistenkte på ryktene. Video: Rød Løper Vis mer

Vinneren stikker av med 100 000 dollar (omtrent 900 000 norske kroner, journ.anm.), ett års forbruk av kosmetikk, i tillegg til en krone og et septer. Den erfarne drag-artisten RuPaul fungerer som programleder, mentor og dommer.

Til nå har det bare vært LHBT-personer som har deltatt på programmet.

- Portvokting er nødvendig

Etter annonseringen av sesongens deltakere var det mange fans på Twitter som reagerte på valget om å inkludere drag-artisten Maddy Morphosis.

En bruker skriver at dette er grunnen til at portvokting er nødvendig, og at hen ikke bryr seg om at «drag skal være for alle».

- Alt jeg sier er at det skulle vært minst to hundre flere skeive kvinner på «Drag Race» før en heterofil mann, skriver en annen.

- Stor dag for heterofile overalt! Og i morgen, og dagen etter, og dagen etter, skriver en annen bruker sarkastisk.

Mange viser imidlertid sin støtte til artisten, og påpeker at drag-kultur bør være for alle.

- Tror deltakelsen min kan appellere til menn

I en direktesending fredag 3. desember svarte drag-artisten på kontroversen.

- Selv om jeg er hetero anser jeg meg ikke som en hetero drag-queen. Jeg er bare en drag-queen som tilfeldigvis er hetero, sa han under sendingen.

Maddy Morphosis forklarte at seksualiteten ikke definerer det han gjør på scenen.

- Det er bare en liten del av det jeg er utenfor drag. Jeg tror at deltakelsen min kan appellere til menn som ser på, og vise dem at kjønn er fullstendig arbitrært. Bare vær deg selv.

- Positivt

- Drag er en kunstform med rom for å utforske kjønnsroller, en arena der man kan leke med kjønn og kjønnsuttrykk, sier Inge Alexander Gjestvang.

Han er leder i Fri, organisasjonen for kjønn- og seksualitetsmangfold. Han har sett alt som er av «RuPaul’s Drag Race», og mener deltagelsen er positiv.

Gjestvang påpeker det tidligere har vært med en cis-kjønnet, mannlig deltaker som hadde en kvinnelig kjæreste, men at Maddy Morphosis er oppsiktsvekkende i hvor uttalt han er om sin legning.

- Programmet har tidligere vært et fristed for minoriteter som ikke har passet inn andre steder. De siste årene har det imidlertid vært en større bredde blant de som har deltatt.

POSITIV: Lederen i Fri, Inge Alexander Gjestvang, er
POSITIV: Lederen i Fri, Inge Alexander Gjestvang, er Vis mer

Gjestvang mener man dessuten må huske på at «RuPaul» bare er et fragment av det store kunst- og kulturuttrykket som drag utgjør. Han sammenlikner med skeive utesteder eller Pride-parader, steder som gjerne ønsker heterofile støttespillere velkommen.

Samtidig sier Gjestvang at situasjonen skaper motstridende følelser i ham.

- Man sier gjerne at alle kan gjøre drag, at det er rom for mangfold. Samtidig synes jeg det er viktig å ha en bevissthet om hvor man befinner seg hvis man er majoritet på minoritetens arena.

Ifølge Gjestvang er noe av grunnen at mange i det skeive miljøet søker trygghet etter en fortid med mobbing og trakassering i forbindelse med kjønnsidentitet eller seksualitet.

- Jeg har sett noen stiller spørsmål om de trygge stedene kommer til å forsvinne om mennesker fra slike majoriteter vil ta opp mer plass. Samtidig antar jeg at dersom noen sender inn en audition-video til «RuPaul», og takker ja til å være med på programmet, så vet hva de gjør.

Hyllet og kritisert

RuPaul Andre Charles har blitt hyllet for sin innsats for å fremme drag-kultur, og introdusere det for den brede offentligheten.

Den første sesongen ble sendt i 2009. Først var det bare homofile menn som deltok, men programmet inkluderte etterhvert ikke-binære og transkjønnede.

RuPaul har blitt sterkt kritisert av miljøaktivister, etter han i fjor avslørte at han lar oljeselskaper leie deler av en stor eiendom han eier i Wyoming for å drive med fracking.

IKON: RuPaul er kjent for å ha introdusert den brede offentligheten for drag-kultur. Foto: Danny Moloshok / Invision for the Television Academy / AP Images.
IKON: RuPaul er kjent for å ha introdusert den brede offentligheten for drag-kultur. Foto: Danny Moloshok / Invision for the Television Academy / AP Images. Vis mer

Det er antatt at det finnes minst 35 aktive oljebrønner på eiendommen.

Fracking er en kontroversiell metode for å utvinne olje, ved å pumpe vann, sand og kjemikalier ned i bakken. Det høye trykket sprekker opp bakken der oljen ligger gjemt, og frigjør den til utvinning.

Metoden er kjent for å gjøre skade på miljøet der avfallet etter boringen dumpes, i tillegg til å bidra med store utslipp av metangass.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer