DEBATT

Debatt: Voldtekt og rettssikkerhet

Vekker vi de riktige refleksjonene hos en 18-åring som finner en beruset venn i sengen sin etter en fest med begrepet «voldtekt»?

En høyere grad av språklig presisjon vil også kunne gi muligheter for en tydeligere dialog i det forebyggende arbeid mot seksuelle overgrep.

August: Kvinnefronten arrangerte i sommer en demonstrasjon etter at tre menn i juli ble frikjent for gjengvoldtekt i «Hemsedal-saken». De krever at rettsvesenet blir bedre til å håndtere voldtektssaker.
August: Kvinnefronten arrangerte i sommer en demonstrasjon etter at tre menn i juli ble frikjent for gjengvoldtekt i «Hemsedal-saken». De krever at rettsvesenet blir bedre til å håndtere voldtektssaker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Avgjørelsen fra Borgarting lagmannsrett i den såkalte «Hemsedal-saken», hvor tre menn ble frikjent for anklagen om voldtekt av en tjue år gammel jente, har for mange blitt en bekreftelse på at vi i norsk rett har systematiske utfordringer når det kommer til den rettslige behandlingen av saker om seksuelle overgrep.

I den offentlige debatten har ulike tiltak for å sikre en riktig og rettssikker behandling av overgrepshendelser vært diskutert. Fra enkelte hold har synspunktet vært at dommere har for lite kunnskap og/eller mangler de riktige holdninger til uønsket seksuell omgang. Denne oppfatningen har allerede satt sine spor i politikken. Blant annet har Sosialistisk Venstreparti i en uttalelse fra høstens landsstyremøte fremsatt forslag om obligatorisk opplæring for dommere.

Opplæringen skal ifølge uttalelsen ha til formål å bevisstgjøre målgruppen på «...hvordan vanlige fordommer og holdninger om kjønn og seksualitet urettmessig kan påvirke domsavsigelsen i voldtektssaker».

Danningstiltak kan knapt være noen ulempe. Men det er vanskelig å tro at uønskede holdninger forekommer oftere og er mer fremtredende i noen typer straffesaker enn i andre. Dermed er det også vanskelig å tro at opplæring av lekdommere og offentlig holdningsgymnastikk er det som først og fremst skal til for å løse de utfordringer vi har sett i voldtektssakene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer