Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Veksler mellom rock og poesi

Flere og flere forfattere driver vekselbruk mellom skriving og musikk. Nå har forfatteren Jo Nesbø utgitt en novellesamling med tilhørende CD, mens sangeren Jan Vardøen debuterer med noveller. Ragnar Hovland opptrer på rockeklubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lista over kunstnere som i likhet med Nesbø, Vardøen og Hovland driver både med musikk og litteratur, blir stadig lengre. I fjor var Bertine Zetlitz ute med CD og bok som forholdt seg til hverandre. I høst har fenomenet slått ut i full blomst. Jo Nesbøs CD «Karusellmusikk» har så langt solgt 10000 kopier, og boka med den samme tittelen er trykt i et opplag på 10000. Jan Vardøens prosjekt med boka «Affæren» og plata «The Affair» har blitt trykt i 3000 eksemplarer.

Hvorfor er det så mange forfattere som lager musikk? Eller er det omvendt?

Er det den samme kunstneren som kommer til uttrykk både gjennom noter og skrift? Eller er det slik at den ene kunstarten kan uttrykke noe den andre ikke klarer? Og er det ikke mye stiligere med svette konserter, kaldt øl og eget band enn pc, semikolon og skrive-sperre?

Velge språk

- For meg handler begge deler om å lage fortellinger, sier Jo Nesbø. - Det grunnleggende for både musikken og litteraturen er et meddelelsesbehov.

- Er det vanskelig å velge?

- Å velge mellom musikk og litteratur er litt som å velge språk. Det ville helt sikkert også vært mulig å skrive romanen «Rødstrupe» som tre vers og et refreng. Gode konserter belønnes med trampeklapp, mens følelsen jeg har etter å ha skrevet et godt kapittel, mer oppleves som en stille jubel.

Sirkus og moro

- Det er helt opplagt den samme kunstneren som uttrykker seg, men det foregår på to forskjellige arenaer, sier Lars Saabye Christensen, som til avveksling fra skrivearbeidet opptrer som en slags bluesvokalist.

- Som forfatter sitter man hjemme alene, men jeg synes det er en viktig oppgave å fylle en sal med sirkus og moro, sier han.

- De gangene det klaffer med musikken, når alle i bandet drar i samme retning, er det en helt unik, fabelaktig og deilig følelse. Men gleden ved å skrive er en annen form for tilfredsstillelse, og disse to kan ikke måles opp mot hverandre.

Store kick

- Jeg sier som Leonard Cohen: Det er en lang sang alt sammen. Min interesse for litteratur kom gjennom poptekster. Musikk og litteratur er to forskjellige språk å uttrykke seg på, forteller Pedro Carmona-Alvarez, som spiller i bandet Sister Sonny.

- Gjennom skrivinga kan jeg problematisere i større grad enn jeg kan i popmusikken. Litteraturen kan også gi like store kick som det å spille og synge. Gledene og skuffelsene er like store uansett om det gjelder litteratur eller musikk.

Frode Sander Øien romandebuterer i høst. Tidligere har han vært kjent for musikkprosjektet Sanderfinger.

- Det er to litt forskjellige sider av meg som skriver og som lager musikk, sier han.

- Litteraturen kan skape et mer helhetlig uttrykk, mens musikken har mer energi. Likevel er det det samme jeg leiter etter når jeg skriver som når jeg lager musikk. Å være i et band gir en fin følelse av fellesskap, men jeg kommer til å satse på litteraturen i framtida.

Ekshibisjonist

- Når jeg skriver og når jeg opptrer, er det to sider av den samme ekshibisjonisten som kommer til uttrykk, forklarer Ragnar Hovland.

- Det har hendt at jeg har sittet og skrevet og fått lyst til å uttrykke meg gjennom en låt, men jeg tar ikke den musikalske biten av dette så alvorlig som den litterære.

Jan Vardøen er kjent som sanger under navnet Ian Senior, som bartender på Grünerløkka og som vinner av pris for årets mest velkledde nordmann. Hans nye novellesamling har en CD innfelt i bokpermen.

- Det er den samme delen av meg som jobber både med litteratur og med musikk, men det er mitt alter ego Ian Senior som spiller og synger. Jeg synes begge kunstarter er like stemningsskapende, men ei novelle gir mer spillerom enn en låt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!