DEBATT

Veksten i menneskeskapt stråling setter liv på spill

Studier viser at folk som bor nær TV-, radio- og mobilmaster har høyere sykelighet enn andre. 

STRÅLING: Hvor usunn er den menneskeskapte strålingen, fra for eksempel mobiltelefoner? spør kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix 
STRÅLING: Hvor usunn er den menneskeskapte strålingen, fra for eksempel mobiltelefoner? spør kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi – fagfolk innen medisin, miljø, juss og IKT – er sterkt bekymret over økningen i stråling fra menneskeskapte elektromagnetiske felt (EMF) gjennom de siste tiårene.

Forskning viser at vi utsetter liv for skader fra langtids stråleeksponering (kilder til referanser som belegger denne og andre påstander i denne kronikken finnes her). Forslaget til revisjon av Strålevernforskriften som nå er på høring, med frist 20. september, svekker vernet av liv ytterligere, og går i motsatt retning av det dagens kunnskap tilsier. Det bør ikke skje.

Menneskeskapt stråling forstyrrer livet: Insekter og fugler mister orienteringen. Det observeres at fuglers evne til å bygge reir reduseres. Forsøk med fisk viser samme tendens, havskilpadder likeså. Studier viser at folk som bor nær TV-, radio- og mobilmaster har høyere sykelighet enn andre. Barn som bor nær høyspentstrekk er mer utsatt for leukemi, og har dårligere evne til å bli friske etter behandling hvis det er sterke elektromagnetiske felt hjemme. Mange er blitt varig syke av trådløs elektronikk i egen bolig eller på arbeidsplassen, men holder seg friske når de er skjermet. Selv hos trær måler man døgnrytmeforstyrrelser. Slike virkninger skyldes ikke plantenes innbildning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer