- GALE PRIORITERINGER: De bruker milliarder på å fjerne arveavgifta, noe som ifølge finansdepartementet har null og niks å si for sysselsetting, skriver Valen. Foto: Nina Hansen
- GALE PRIORITERINGER: De bruker milliarder på å fjerne arveavgifta, noe som ifølge finansdepartementet har null og niks å si for sysselsetting, skriver Valen. Foto: Nina HansenVis mer

Vekstfremmende babbel

Regjeringen bruker språklig glasur for å dekke over en pengebruk som ikke har med vekst å gjøre i det hele tatt.

Debattinnlegg

Sist mandag: Det er pressekonferanse, og statsminister Erna Solberg, flankert av finansminister Siv Jensen, spår mørke skyer for norsk økonomi, og flere arbeidsløse i Norge framover. Så hva gjør de med det? Varsler de en styrking av næringsutviklingsarbeidet i distriktene? Nei, det kutter regjeringa i allerede. Er det noen visjoner om å gi norsk industri drahjelp ved å dempe oljeavhengigheten i Norge og satse på nye, klimavennlige industriprosjekter? Nei, klima er det ikke snakk om fra den kanten. En skulle tro at statsministeren og finansministeren var de som hadde verktøykassa klar for å hindre at flere tusen nye mennesker blir stående uten jobb.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Men nei: Det skal bygges asfalt, privatiseres i helsevesenet, og ikke minst varslet de to «vekstfremmende skatteletter». En sak blir ikke finere, bedre eller viktigere om en putter ordet «vekstfremmende» foran. Det er språklig glasur for å dekke over en pengebruk som ikke har med vekst å gjøre i det hele tatt. I år bruker Høyre og Fremskrittspartiet milliarder på å fjerne arveavgifta, et skattekutt som ifølge finansdepartementet selv har null og niks å si for sysselsetting. Så hvorfor gjør de det likevel?

Og hvorfor er det eneste, konkrete løftet Solberg og Jensen gir om neste års budsjett, at det skal kuttes i skattene? Svaret er enkelt: Høyre og Frp prioriterer. Stortinget går fullstendig på tomgang, regjeringa fremmer ikke nye saker, men de leverer på en ting: Tilbakebetaling til de som finansierte valgkampen.

I år pumpes ekstra olje for milliarder av kroner opp fra norsk sokkel, bare for å finansiere store skattegaver til de alle rikeste menneskene i Norge. I høst vil Høyre og Frp legge fram et skuffende klimabudsjett, et budsjett uten nye velferdsreformer, et budsjett med kutt i bistand til verdens fattige, og strammere kår for hjelpepleiere og lærere og alle andre i Kommune-Norge.

Men vi kan være sikre på at det kommer flere «vekstfremmende» skattekutt. Det får de som er litt engstelige for å miste jobben etter pressekonferansen mandag, trøste seg med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.