Vekten av historie

Den rike familieromanen «Det tause huset» taler med innsikt både til hjerte og hjerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En 90 år gammel enke bor i et forfallent hus i en liten badeby utenfor Istanbul. Den eneste Fatma, som kvinnen heter, har til å holde seg med selskap, er en middelaldrende dverg og tjener, Recep, som i årevis har lystret hennes minste ordre.

En sommerdag i 1980 ankommer imidlertid den aldrende kvinnens tre foreldreløse barnebarn «Det tause huset»: Eldstemann, den tvilende og drikkfeldige historikeren Faruk, som på flere måter går i sin avdøde far og bestefars mislykte fotspor, den pengebesatte og lite elskelige gymnasiastsnobben Metin og jenta i søskenflokken, den boklig anlagte og kommunistsympatiserende Nilgün.

Sommerbesøk

På nåtidsplanet handler «Det tause huset», som da den kom ut i hjemlandet Tyrkia i 1983 var den da drøyt 30 år gamle Orhan Pamuks andre roman, om en serie dramatiske hendelser som finner sted i løpet av de få dagene søsknene er på sommervisitt hos sin stort sett sengeliggende farmor.

Men det er historien generelt og familiehistorien spesielt som gir den atmosfærerike boka tyngde: Gjennom karakterenes minner, samtaler og indre monologer avdekkes fortida litt etter litt og hulter til bulter. Vekten av fortida skal vise seg å hvile både tungt og dystert over den lille familien, og etter noen timer i «Det tause huset» blir det klart at relasjonene familiemedlemmene imellom for alltid vil væremerket av forfedrenes synder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer