Vekten av snøkrystallerIkke helt vellykket

Innsiktsfull, men stilistisk dødt om stolthet og sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Thorvald Steens nye roman, «Vekten av snøkrystaller», er lagt til Oslo i syttiåra. Jeg-personen er en 14 år gammel gutt hvis store lidenskap er skihopping. Boka åpner idet han gjør et nydelig svev. Men neste gang svikter beina. Legen forteller at han aldri mer vil kunne hoppe, fordi har en uhelbredelig muskelsykdom som gjør at han vil ende i rullestol. Guttens stolthet og knuste selvbilde gjør at han ikke vil avsløre sykdommen. Selv ikke for foreldrene, som har sine hemmeligheter. Guttens velmenende far prøver å skjule for ham at moren er i ferd med å bli sinnssyk.

Selvopplevd

Sterke temaer av en forfatter med innsikt. Thorvald Steen var selv en habil skihopper da han fikk diagnostisert muskelsykdom. Han har også arbeidet på Gaustad i en årrekke. De beste partiene i boka er nettopp skildringen av sykdomsforløpene. Guttens oppdagelse av at kroppen forråder ham. Den økende følelsesløsheten i bena som skulle hjelpe ham til en hoppkarriere. Løgnene når han bruker timer på å komme seg ut av senga, og later som om han skulker. Skituren med vakre Nina, der den tidligere hopphelten prøver å skjule hvor utslitt han blir av å gå noen hundre meter. Og samtidig altså, moren som til slutt tvangsinnlegges, mens gutten står i vinduet og ser at faren holder hånda for munnen hennes når hun forsøker å rope sønnens navn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer