Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vektere banker taggere

Erik (16) endte opp med brukket nese. Fredrik (22) ødela skulderen og har vært sykemeldt i et halvt år. Vektere er ikke nådige mot taggere.

- JEG KAN ALDRI JOBBE

som bygningsarbeider igjen, sier Fredrik (22). I fjor sommer stod han ansikt til ansikt med tre vektere på Jar t-banestasjon. Det ble en kveld han sent vil glemme.

Lørdag for to uker siden skrev Dagens Næringsliv at flere ansatte i spesialtemaet Security Consept er tidligere elitesoldater i Forsvarets spesialkommando. Security Consept var et opprydningsteam som skulle få bukt med grafitti og tagging i Oslo, og teamet er nå kjøpt opp av Falken. Taggerne FREDAG har snakket med vil ikke stå fram med bilde og sine egentlige navn i frykt for å få bank. Derfor kaller vi dem for Erik og Fredrik.

- EN KOMPIS

og jeg hadde malt på stasjonen da det plutselig kom tre vektere ut av en Falken-bil. Det ble basketak og jeg ble kasta i bakken. Den ene vekteren låste armene mine hardt bak på ryggen og vridde dem så det svidde i den ene skulderen. Etter å ha ligget på bakken en stund, spurte jeg om å få ta meg en røyk. Vekteren sa det var greit, men da jeg reiste meg for å få lighteren opp av lomma, dytta han meg ned igjen. Jeg ble liggende på magen, i en slags omvendt bro, med beina og armene festet midt på ryggen. Vekteren satte seg på ryggen min og ble sittende i nesten en time før politiet kom. Samtidig fortsatte han å vri armene mine mens de var bak på ryggen. Det gjorde jævlig vondt. Så vondt at jeg skreik, forteller Fredrik.

Nå har han en legeerklæring der det står at skulderen hans er ødelagt og at han må omskoleres. Han går jevnlig til Friskvernklinikken og må ta ny utdannelse.

- Har du anmeldt dette til politiet?

- Jeg hadde egentlig planer om å droppe det, men nå har jeg bestemt meg for å anmelde det likevel. Men jeg tror jeg har en dårlig sak. Jeg gjorde noe kriminelt, de gjorde noe kriminelt. Politiet vil nok ikke tro oss ettersom vekterne var i flertall.

ERIK VAR

14 år. Han hadde kjøpt seg spraybokser og skulle være med kompisene sine til Frognerseteren t-banestasjon. Han skulle male for første gang.

- Plutselig hoppa det fram noen vektere fra buskene. Den ene vekteren dytta meg ned i et kratt, ba meg ligge stille og holde kjeft. Så begynte han å tråkke meg oppover ryggen og nakken mens jeg lå med nesa i grusen, forteller Erik. Han ba vekteren om å stoppe når han nærma seg hodet. Men vekteren fortsatte. Plutselig hørte han det knase i nesa.

- Det gjorde utrolig vondt og jeg kjente at det samlet seg væske i kinnet. Det hovnet opp. Samtidig så jeg at en annen vekter tok løpefart og sparka kompisen min i skulderen. Det var helt utrolig, sier Erik. Etter å ha sittet en time i snøen, uten lov til å reise seg, ble guttene hentet av politiet og brakt til Grønland politikammer. Der satt Eriks foreldre. Da de fikk se den forslåtte gutten, gikk turen direkte til legevakta. Legene konstaterte at Erik hadde indre blødninger, fortetninger og en brukket nese.

- Først ble jeg redd, forteller mora til Erik.

- Så ble jeg sint. Ikke på Erik, men på de som hadde påført han skader. Ansiktet hans var fullt av grus og blod. Det var helt tydelig at han hadde blitt skamslått.

Erik og familien anmeldte forholdet. Nå venter Erik på å få komme i avhør for å peke ut vekteren. Deretter går han rettens vei.

- VOLDELIGE VEKTERE

er en fast gjengangere i samtaler med gatemalere. Jeg har hørt såpass mange historier med såpass mange detaljer at jeg tror det er en del vold fra vektere, sier kriminolog og forfatter av grafittiboka «Gategallerier», Cecilie Høigård.

- Hva synes du som kriminolog om det?

- Det er håpløst. Vold er uansett forkastelig. Når vektere utøver vold, fører det til at skillelinjene mellom det lovlige voldsapparatet, politiet, og den private kontrollen brytes ned. Vektere burde være rollemodeller for unge mennesker, ikke skrekkeksempler, sier Høigård.

- Grafittikulturen er i utgangspunktet en ikke-voldelig kultur.

FLERE TAGGERE FREDAG

har snakket med, forteller også at de har blitt avbildet og bedt om å oppgi personalia til vekterne. Noen hevder også å ha blitt forfulgt.

- Folk er ikke pliktige til å oppgi personalia til vektere. Overfor politiet har imidlertid alle en plikt til å oppgi navnet sitt dersom de blir bedt om det, sier politiinspektør Lars Kruse i Oslo politidistrikt. Han forteller at politiet bare tar bilder av personer som er siktet eller dømt for straffbare handlinger.

- Det er ikke ulovlig å ta bilder av folk, men i henhold til personopplysningsloven er det ulovlig å samle disse bildene og opplysningene i registre, opplyser politiinspektør Kruse.

JOHANNES (20) SIER HAN

er blitt tatt av vekterne flere ganger. En gang ble han kastet i bakken utenfor Rockefeller i Oslo.

- Jeg lå med ansiktet ned mot bakken da en av tre vektere tråkka meg mot bakhodet. Jeg prøvde å gjøre motstand, men det var begrenset hva jeg kunne gjøre med håndjern og to voksne menn sittende på ryggen min. Da jeg fikk reise meg var ansiktet fullt av små skrubbsår, og jakka mi var full av blod. De tok masse bilder av meg, sier Johannes. Også han mener også at vekterne registrerer taggerne.

- De veit hvem som skriver hva, de veit hva vi heter og de veit hvor vi bor. Det veit rett og slett altfor mye om oss.

«I TILLEGG TIL

å ha plettfri vandel må en vekter må ha en trygg og høflig fremtreden, raskt kunne finne praktiske løsninger og være en omgjengelig person», står det på Falkens nettsider. Informasjonsdirektør i Falken, Dag Christensen, er ikke kjent med at taggere har blitt avbildet eller at de registreres i Falken.

- Dette er påstander som er ukjente for meg, sier han.

FALKEN AS BLE

etablert i 1949 og er Norges ledende totalleverandør av trygghetstjenester. Vektergruppa Security Concept, som jobba spesifikt mot grafitti-miljøet, ble kjøpt av Falken for noen år siden. Nå er gruppa en innlemmet og integrert del av selskapet. Informasjonsdirektøren i Falken innrømmet i fjor høst til NRK Petre at de måtte rydde opp i egne rekker og skjerpe alle krav til plettfri vandel etter å ha kjøpt opp Security Concept.

- Taggerne hevder fortsatt at de blir utsatt for vold i møte med Falkens vektere?

- De som hevder å ha fått bank av vektere må ta det opp med politiet. Dette er påstander som kommer fra tid til annen, sier Dag Christensen. Informasjonsdirektøren understreker at alle som vil ha jobb i Falken må ha plettfri vandel - og at de som får en plett på vandelen mister jobben.

- Falken drives i tråd med norske lover og regler.

REDDE: Taggerne FREDAG har snakket med tør ikke stå fram med navn og ansikt i frykt for å få bank av vekterne igjen. - Jeg er redd de gutta der, sier Erik.<br>For to år siden brakk en vekter nesa hans.
REGISTRERER TAGGERNE: - Vekterne vet hvor vi bor, hva vi skriver og hvordan vi <P>ser ut. De er nødt til å ha oss i et register. De veit jo alt for mye om oss, sier Johannes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media