Vel blåst TV-aksjon

Så er også årtusenets første TV-aksjon i havn, med over 130 millioner kroner samlet inn til SOS-barnebyer ved 22.30-tida i går kveld.

Og flere kroner tikket inn etter dette, for uansett hva dommedagsprofetene sier om egoismen i vår tid; givergleden i går viste at det ennå er hjertelag blant nordmenn. Vi trenger ikke sole oss i glansen av vår egen fortreffelighet av den grunn. Men tida vi lever i og menneskene vi lever sammen med, er nok like mye satt sammen av det gode og oppofrende, det slemme og selvopptatte som menneskene alltid har vært - selv om svartmalerne skal ha oss alle til å være noen grådigperer for tida.

Rutine-TV

Som fjernsyn var NRKs TV-aksjon for SOS-barnebyer skåret over den samme lesten som de fleste tidligere TV-aksjoner: en rutinert og kjent programleder, reportasjer for å skape engasjement og giverglede foran skjermen, artister, gjester og selvsagt statsministeren mot slutten, i går en nyfrisert Jens Stoltenberg med 25 millioner kroner fra regjeringen til SOS-barnebyer.

Programleder Trond-Viggo Torgersen avviklet maratonsendingen profesjonelt og greit.

Han bød på både humor og gode studiosamtaler. Sammen med resten av staben kan han i dag være tilfreds med en solid sending som så vel informerte godt om prosjektene til SOS-barnebyer som samlet inn et flott beløp til en god sak.

Sterk

Den sterkeste reportasjen for undertegnede var den fra Murmansk, som skildret en gjeng gatebarn og tiggere. Den var så nøkternt laget, men appellerte likevel til både medmenneskelighet og hjerte. SOS-barnebyer har allerede 55000 faddere i Norge. Jeg skulle tro også dette tallet ble kraftig økt i går.

Det vil nok bli en merkelig dag på Marienlyst i dag. Samtidig som NRK kan være fornøyd med en storstilt innsamlingsaksjon, skal institusjonen selv til pers og spare 160 millioner kroner neste år.

Det er varslet nedleggelse både av Kringkastingsorkestret og NRK Drama, kort sagt en del av det som legitimerer selve allmennkringkasteren.

Det som hadde vært interessant å få vite, er på hvilke felter (digital-TV?) NRK har pøst ut penger uten at det er blitt noen resultater. For, som det allerede er blitt påpekt: NRKs budsjetter må vel være verdens mest forutsigbare. Når det likevel ikke går rundt, er det faktisk litt av en bragd.