Vel ivaretatt

Hegels siste verk med innledning og etterord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ukas bokanmeldelser

BOK: Den fullstendige tittelen på Hegels (1770-1831) verk er «Rettsfilosofiens hovedtrekk eller Kompendium i naturrett og statsvitenskap». Det ble først utgitt i 1821 og besto av notater til forelesninger han hadde gitt i Berlin. Verket er som hans foregående, «Ensyklopedien» fra 1817, holdt i paragrafform med anmerkninger og tillegg.

Hegel på norsk

Oversetteren, Dag Johnsen, skrev den første magisteravhandling om Hegel ved Universitetet i Oslo i 1970, «Skranke og forsegværen: en gjennomgang til det metodisk dialektiske». Allerede året etter, i 1971 ga han ut «Sannhet og System» som besto av utvalgte tekster fra Hegels hovedverker «Åndens fenomenologi» og «Logikkens vitenskap». Her skrev Johnsen en lang innledning sammen med Thomas Krogh, også et essay av Adorno ble oversatt og trykket.

Adorno advarte lesere av Hegel mot å la seg bli beruset av den filosofiske omtrentlighet, samtidig som han hever en streng pekefinger mot klarhetsfanatikerne.

«Sannhet og System» kom på Gyldendal med støtte fra Norsk Kulturfond.

Sammen igjen

Hele 35 år seinere gir altså Dag Johnsen og Thomas Krogh ut Hegel-bok sammen igjen. Denne gangen har Johnsen skrevet forord og oversatt, mens Krogh har skrevet etterordet. Nå er det Vidarforlaget som er utgiver og Institusjonen Fritt Ord som har gitt støtte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer