DEBATT

Debatt: Utviklingshjelp

Veldedighet fjerner ikke årsakene til fattigdom

Vi snakker ofte om «fattige land». Slike land finnes knapt, men det gjør millioner av fattige mennesker. 

KRITISK: Dagbladet tror veldedighet reduserer fattigdom, skriver Petter Eide. Foto: conow.no
KRITISK: Dagbladet tror veldedighet reduserer fattigdom, skriver Petter Eide. Foto: conow.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladets leder 30. september heier fram altruismeorganisasjoner som mener at penger og malarianett til fattige er effektiv bistand. Men veldedighet fjerner ikke årsakene til fattigdom. Når mennesker er fattige skyldes det at noen vil at det skal være slik.

Vi snakker ofte om «fattige land», men slike land finnes knapt. Det som derimot finnes, er millioner fattige mennesker. Fattigdom er en konsekvens av at en politisk og økonomisk elite ikke er villige til å omfordele ressurser og sikre rettigheter for hele befolkningen. Nigeria, for eksempel, er Afrikas rikeste land. Likevel lever 80 prosent av befolkningen, over 140 millioner mennesker, under fattigdomsgrensen.

En mikroskopisk elite kontrollerer landets ressurser, blant annet store oljeressurser, og har liten motivasjon til å utjevne forskjellene. Altruistorganisasjonene forholder seg ikke til at fattigdom er et resultat av makt og undertrykking. Å gi noen fattige nigerianere et malarianett holder myggen unna for dem, men er ikke en støtte i kampen de fattige fører for en mer rettferdig fordeling. Det er heller en fornærmelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer