Veldedighetsvondt

P3: «Håkon Moslet pisser på et veldedighetsprosjekt hvor veldig mange sentrale mennesker i norsk musikkbransje er involvert», sa Børge Johannesen i plateselskapet Reel Noise til Dagbladet i forrige uke. Han var frustrert over at kanalen nekter å spille Bergensrapperen Gests tolkning av The Aller Værstes «Dans til Musikken», fra albumet «Dans til Musikken - En musikalsk hyllest til Lasse Myrvold». Johannesen ble støttet av Hans-Olav Thyvold på musikknettsiden Ballade. no: «Situasjonen er altså den at 24 norske artister (...), har laget en antologi over låter av en mann en samstemmig presse fremholder som en av de viktigste låtskrivere i norsk rockhistorie. Platen har fått glimrende kritikker (...), men på P3 slipper ikke plata til (...), uten at noen begrunnelse er gitt».

LASSE MYRVOLD gikk bort dagen før plata ble sluppet, men fikk oppleve varmen fra norsk musikkliv før han døde. Overskuddet fra «Dans til Musikken» skal gå til et fond for Myrvolds datter, og derfor er det hyggelig at albumet debuterte på 12. plass på VG-lista. Men selv om man må trå varsomt når man snakker om en nylig avdød artist, er det på sin plass å kritisere kritikken.

ER DET VIRKELIG P3s plikt å liste låta bare fordi pengene går til et veldedig formål? Fordi sentrale medlemmer av den norske musikkbransjen har bidratt på prosjektet? Eller fordi - som Thyvold skriver - låta tross alt er rapmusikk og derfor passer perfekt på P3? Når Moslet deretter forteller Dagbladet at kanalen prioriterer annen norsk musikk, er det da fruktbart å komme med barnslige personkarakteristikker av mannen?

SPILLELISTING skjer ikke automatisk, noe de 24 bidragsyterne vet utmerket godt. P3 er ved sin fulle rett til å ta selvstendige redaksjonelle valg. Thyvold skriver at deltakerne på plata spenner fra «elitedivisjonsspillere som Jan Eggum og DumDum Boys til yngre og mer ubeskrevne blad». Det spennet gjelder også bidragenes kvalitet, og spør du meg, er det nok bare én eneste grunn til at låta ikke er blitt spillelistet: Gests tolkning av «Dans Til Musikken» er rett og slett ikke bra nok.