DEBATT

Coronaviruset:

Veldig alvorlig at grensekontroll mangler

Cruise-trafikken burde hatt en særlig stor «vær varsom-plakat» for våre helsemyndigheter.

GRENSEKONTROLL: Grensekontroll og stopp må gjennomføres for ansatte og passasjerer som kommer fra risikoområder som Norge ikke skal utveksle turisme med, skriver professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen i dette innlegget. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
GRENSEKONTROLL: Grensekontroll og stopp må gjennomføres for ansatte og passasjerer som kommer fra risikoområder som Norge ikke skal utveksle turisme med, skriver professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen i dette innlegget. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Helsemyndighetene viser en knusende likegyldighet overfor befolkningen når de fremdeles, etter et halvt år med alvorlig coronasmitte, ikke har lagt til rette for en fast og fornuftig grensekontroll. Mens landet ble nedstengt, ofret innbyggerne både økonomi, frihet og liv for at viruset skulle stoppes – og det gikk bra. Men en eiendommelig likegyldighet og tafatthet har siden preget myndigheter som ennå ikke ser ut til å forstå hva smittespredning er og hva dette fører til.

Helsedirektøren innrømmet for få dager siden (NRK) – etter et halvt år med alvorlig epidemi – at de ikke har en eneste konkret kontroll på flyplasser eller over grensene, verken for røde eller grønne eller grå smitteland – eller for dem som er i rask flyt mellom forskjellige land som en form for internasjonal sightseeing.

Dette ble klart demonstrert for et par dager siden. Utbrudd knyttet til manglende grensekontroll har skjedd forskjellige steder i landet, inkludert for cruisetrafikken.

Siden også Hurtigruten «MS Roald Amundsen», med sine internasjonale ekspedisjoner og med base i Tromsø, må oppfattes som et stykke Norge, forventes en særlig god grensekontroll både for ansatte og passasjerer fra alle hjørner av verden. Grensekontroll og stopp må gjennomføres for ansatte og passasjerer som kommer fra risikoområder som Norge ikke skal utveksle turisme med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer