- Veldig glad, litt redd

Linn Ullmanns ennå ikke utgitte debutroman er solgt til 14 land, og forfatteren fryser litt på ryggen: - Det er kjempegøy, overveldende og ganske skummelt, sier hun.

Ikke tør hun kalle seg «forfatter» ennå heller, men hva er det nå som er så skummelt med å se alle debutantdrømmene gå i oppfyllelse med én gang?

- Det er skummelt nok å skulle debutere i Norge. Nå skal jeg plutselig gjøre det i 14 andre land også, sier Ullmann:

- Jeg fikk ikke sove i natt, men for all del - aller mest er jeg glad.

Salgsstopp

Og det har hun grunn til. For innen romanen «Før du sovner» er i norske bokhandler den 23. november, er den ganske sikkert blitt en enda større internasjonal suksess.

Pågangen fra bokkjøpere på bokmessa i Frankfurt var i går så stor at forlagssjef Per Bangsund i Tiden innførte salgsstopp. Nettopp fordi forlag fra flere land sto klare til å kjøpe boka ulest etter at salget tok av de siste dagene.

- Det viktigste for oss nå er å finne forlag som kan ta vare på Ullmanns forfatterskap etter denne boka også. De som skal kjøpe den, må derfor ha lest originalen eller den engelske oversettelsen for å komme i betraktning, sier Bangsund.

Om kjærlighet

Det er nemlig ikke mange - bortsett fra dem som har fått kjøpe boka, da - som har lest den. Derfor, i all korthet:

«Før du sovner» handler om Karin Blom, en kvinne i 20-åra med stor fantasi og ditto appetitt på livet.

- Hun elsker å fortelle usannsynlige og utrolige historier, som innimellom blir til burleske eventyr, om seg selv og sin familie, sier Ullmann.

Slik kommer hele familien Blom til orde, og boka blir blant annet en beretning om mange slags kjærlighet: mellom ektepar og mellom foreldre og barn.

- Og den kjærlighetsløse kjærligheten. Et av Karin Bloms prosjekter er å forføre menn, enten de vil eller ikke, sier Ullmann.

Ny bok kommer

Selv om denne Blom lever i Sorgenfrigata på Majorstua i Oslo og har en familiær forbindelse til i New York - begge deler identisk med Linn Ullmann selv - så er de to ikke identiske.

Og hva det enn er som har fått forleggere i USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania, Italia og ellers til å stille seg i kø foran en norsk debutroman, så er det ikke at forfatteren er datter av Ingmar Bergman og Liv Ullmann. Det vil Per Bangsund gjerne ha sagt, én gang for alle.

- Dette hadde selvfølgelig ikke skjedd om vi hadde gått rundt og fortalt at et berømt skandinavisk par hadde en datter som hadde en roman som hun gjerne ville ha solgt, sier Bangsund.

For Linn Ullmann dreier det seg heller ikke om én roman. Hun er allerede i gang med nummer to.

BOKSUKSESS: Linn Ullmanns debutroman er solgt til 14 land, hun er helt overveldet: - Og litt redd.