TIPPELAG:  Oscar (Mads Ousdal), Arthur Berning (Billy) og Tresko (Andreas Cappelen, liggende) utgjør tre fjerdedeler av tippelaget som banker inn 12 rette på kupongen. Det får fatale konsekvenser. Foto: Filmweb
TIPPELAG: Oscar (Mads Ousdal), Arthur Berning (Billy) og Tresko (Andreas Cappelen, liggende) utgjør tre fjerdedeler av tippelaget som banker inn 12 rette på kupongen. Det får fatale konsekvenser. Foto: FilmwebVis mer

- Veldig gøy å spille død

Arthur Berning spiller i en litt annerledes julefilm.

(Dagbladet): På fredag har filmen «Arme riddere» kinopremiere. Action-komedien er basert på en historie av Jo Nesbø, og handler om en gjeng eks-kriminelle som jobber på en fabrikk som produserer juletrær av plast.

Fire går sammen og danner et tippelag, og banker inn tolv rette. Det legger selvfølgelig til rette for enorme mengder blod, spikerpistol mot panna, en avhogget finger i cheese doodels-bollen og etterforskeren fra helvete.

- Ufyselig type Arthur Berning, som først ble kjent for rollen som Helge Ombo i «Mannen som elsket Yngve» fra 2008, dukker opp som den kriminelle med en rekke punkter på rullebladet.

- Han er en ganske ufyselig type. Han smiler jo innimellom, det kan jeg kjenne meg igjen i. Men ondskapen han har, kan jeg ikke kjenne jeg meg igjen i, sier Berning til Dagbladet.

Han har hatt god dialog med regissør Magnus Martens om rollen, og satser på en videre skuespillerkarriere.

Berning forteller at de improviserte mye under opptak, og at han hadde mange tenkiske utfordringer.

- Det har vært mye teknisk jobbing i denne filmen, som å deise folk i hodet med ei flaske og få til de fysiske reaksjonene når jeg får masse blod i ansiktet. Jeg spiller død flere ganger. Det var veldig morsomt. Det er gøy å bidra også når jeg spiller død, sier Berning og ler.

Stor utfordring Kyrre Hellum har hovedrollen som Oscar Svendson. Han leder de eks-kriminelle i sitt arbeid med plastjuletrærne, men da han våkner opp med en hagle mellom hendene med en rekke lik rundt seg i ei strippebule i Sverige, står han plutselig på samme side av loven som sine arbeidstakere.

- Det har vært en veldig kul utfordring å spille i denne filmen. Ofte har jeg gjort karakterer som er litt på sida av samfunnet. Nå skal jeg representere det normale, i tillegg forholde meg til at dette er en komedie. Når man ser resultatet ser det lett ut, men det er ikke så enkelt å få det til, sier Hellum.

Filmen ble spilt inn i løpet av 30 dager i fjor høst. Stedet er lagt til Halden og Svinesund.

I JULETREMASKINEN MED HAN:  Her er Oscar (Kyrre Hellum) og Thor (Mads Ousdal) i gang med å kvitte seg med et lik ved å putte det i juletremaskinen. - det opplevde jeg som en lettelse, da ble jeg jo kvitt liket. Man blir så prakmatisk i filmens univers, sier Hellum. Foto: Filmweb
I JULETREMASKINEN MED HAN: Her er Oscar (Kyrre Hellum) og Thor (Mads Ousdal) i gang med å kvitte seg med et lik ved å putte det i juletremaskinen. - det opplevde jeg som en lettelse, da ble jeg jo kvitt liket. Man blir så prakmatisk i filmens univers, sier Hellum. Foto: Filmweb Vis mer

Hellum er også for tida å se i komiserien «Småbyliv» på NRK med Robert Stoltenberg.

I «Arme riddere» spiller Henrik Mestad kriposetterforskeren Solør, som avhører Oscar etter han blir funnet med hagla og en rekke lik rundt seg.

- Han er en guffen type. Det var forferdelig i avhørscenene, sier Hellum, som til våren blir å se på «Det norske teatret».

Julefilm Hvert år kommer det store, påkostede filmer rett før jul. «Arme riddere» påberober seg også å være en julefilm, men har en sjanger og tone som kanskje setter deg i en litt annen stemning enn det man forventer av merkelappen.

- Dette er selvfølgelig den beste julefilmen, men den er nok litt annerledes, sier regissør Magnus Martens før produsent Martin Sundland følger opp:

- Det er en film som skaper en form for julesteming fordi man er glad man ikke har det slik som personene i «Arme riddere». Dermed kan man gå hjem med et stort smil. Og den handler jo om å dele, noe som er viktig i jula, sier Sundland med et lurt smil.

EN GLAD GJENG:  Magnus Martens (regissør) og skuespillerne Kyrre Hellum, Lena Kristin Ellingsen, Andreas Cappelen og Arthur Berning er alle godt fornøyd med action-komedie «Arme riddere». Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN GLAD GJENG: Magnus Martens (regissør) og skuespillerne Kyrre Hellum, Lena Kristin Ellingsen, Andreas Cappelen og Arthur Berning er alle godt fornøyd med action-komedie «Arme riddere». Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer