Dagbladet 150 år

Veldig opptatt av kvinne­orgasmen - den orgasmen som aldri kom

Dagbladets «seksuelle revolusjon» startet for 50 år siden.

INGE OG STEN: Fra 8. februar 1969 ga ekteparet Inge og Sten Hegeler, forfatterne av boka «Kærlighedens ABZ», råd om seksualproblemer i Dagbladet. De hadde da vært gift i 14 år og var allerede blitt et begrep i hjemlandet Danmark. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB Scanpix
INGE OG STEN: Fra 8. februar 1969 ga ekteparet Inge og Sten Hegeler, forfatterne av boka «Kærlighedens ABZ», råd om seksualproblemer i Dagbladet. De hadde da vært gift i 14 år og var allerede blitt et begrep i hjemlandet Danmark. Foto: Aage Storløkken / Aktuell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet har en historie som et frilynt organ med stor takhøyde. Etter pionerene Inge og Sten Hegeler på 60-tallet har flere spaltister tatt ansvar for å opplyse leserne om seksualitetens «mysterier». Dagens «Sexliv»-spaltist, Bente Træen, oppsummerer her trendene innen avisas seksualopplysning de siste 50 åra.

Det danske ekteparet Inge og Sten var først ut som sex-spaltister i Dagbladet i 1969. Hele tre ganger i uka møtte de liberale danskene oss mer puritanske nordmenn i avisas spalter.

Folk stilte spørsmål om hva som er normalt og ikke, og Inge og Sten Hegeler kvitterte med at det meste var normalt, og dessuten sunt og godt. Deler av Dagbladets lesere var moralsk forarget og mente sex-spalten var direkte usømmelig. Protester møtte også de mange sexannonsene i Dagbladet, men til ingen nytte. De kom og gikk.

Inge og Sten ble legendariske i et Norge som opplevde sterk økonomisk vekst, og som vanlig i tider med høykonjunktur nådde gonoré-statistikken nye høyder. Folk har sex med flere når det går godt for landet.

70-tallet var preget av en kollektivistisk ånd, solidaritet og et ønske om frihet fra undertrykkende lenker. Homofili ble avkriminalisert og ikke lenger sykeliggjort. Inge og Sten ble for mange symbolet på å leve ut sin seksualitet og eksperimentere. Den viktigste forutsetningen for dette var at p-pillen var kommet på markedet, og kvinner fikk for første gang i historien kontroll på egen reproduksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer