- Veldig synd at det eneste arrangementet som tok ungdom på alvor har gått til helvete på grunn av faens idioti

Bookingsjef Toffen Gunnufsen skylder på politikere etter Hove-nedleggelsen.

SKYLDER PÅ POLITIKERNE: Hovefestivalens profilerte bookingsjef Toffen Gunnufsen mener aldersgrensa på campen var dødsstøtet for festivalen. Selv har han allerede skaffet seg en ny jobb. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet
SKYLDER PÅ POLITIKERNE: Hovefestivalens profilerte bookingsjef Toffen Gunnufsen mener aldersgrensa på campen var dødsstøtet for festivalen. Selv har han allerede skaffet seg en ny jobb. Foto: Anders Grønneberg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag ble det klart at Hovefestivalen blir nedlagt.

Ifølge Agderposten gikk festivalen med 3.5 millioner i underskudd i fjor og endte med en negativ egenkapital på 5,6 millioner. Festivalen har gått i underskudd også i år.

Festivalens grunnlegger og bookingsjef Toffen Gunnufsen mener det er politiet og politikerne i Arendal som må ta mye av skylda for at festivalen nå legges ned, etter at de følte seg presset til å innføre 18-årsgrense på festivalcampen.

- Over natta droppet salget av festivalpass med 27 prosent. Og da snakker vi festivalpass for hele uka, ikke dagsbilletter, sier Gunnufsen.

- Det er veldig synd at det eneste arrangementet som har tatt ungdom på alvor har gått til helvete på grunn av pur, faens idioti.

Forskjellige camper Det var politiet og arendalspolitikerne som var så bekymret for rusbruk blant de yngste festivalgjengerne, at de presset på for aldersgrense.

Særlig var de bekymret for mulighetene de yngre hadde til å skaffe seg alkohol når de bodde på camp med folk over atten.

I år ble de under atten henvist til en annen camp. Det ble også opprettet en alkoholfri festivalcamp.

Denne oppdelingen ble et problem fordi ungdom gjerne reiser på festival i grupper, mener Gunnufsen.

- De kommer i grupper på fire, seks, ni, tolv. Når du er sytten reiser du gjerne med noen som er atten. Og det er klart at hvis noen i gruppa ikke kan bo sammen med de andre, så velger man en festival som ikke har aldersgrense på campen.

Han er tydelig på at han mener at det er attenårsgrensa som har ført til nedleggelsen. Og det han mener har vært et uriktig fokus fra media og lokalpolitikere på at det har vært mange sekstenåringer på festivalen.

- Det er klart vi har sett publikumsdemografien endre seg de siste årene. At det ble færre på 22-23, men aldersnittet har hele tiden vært likt, i underkant av tjue. Vi har statistikk på at det bare er 2.5 prosent sekstenåringer. Men når fokuset blir så sterkt på at det bare er sekstenåringer på Hove, da begynner folk å tro på det. Plutselig trodde de som var 21 at det bare var sekstenåringer der, mens de som var seksten og sytten ikke lenger trodde de kom inn på festivalen, mener Gunnufsen.

Ordføreren uenig Ordfører Einar Halvorsen (H) i Arendal deler ikke Gunnufsens oppfatning av at det var 18-årsgrensa på campen som bidro til festivalens endelikt.

- Jeg har vært i møter med Festival Republic i London, og der har ikke 18-årsgrensa vært fremhevet som en årsak til nedleggelsen. Jeg har heller ikke selv inntrykk av at det har vært så mange under 18 på festivalen, sier Halvorsen.

Han vedgår likevel at aldersgrensa har vært et stridstema mellom kommunen og festivalen.

- Det er den ene saken der det har vært uenighet. En egen camp for de under atten kom i stand etter sterke tilbakemeldinger fra politiet om at mindreårige brukte alkohol, og ordningen fungerte rimelig bra. Det er klart at i en slik sak har kommunen et bredere samfunnsmessig hensyn å ta, sier Halvorsen.

Fikk lite støtte Ordføreren vektlegger heller den statlige norske støtteordningen for festivaler som en årsak til at det aldri ble lønnsomhet i Hove.

Med såkalt knutepunktstatus får enkelte festivaler vesentlig mer pengestøtte enn andre. Dermed har, som Dagbladet skrev i sommer, Hove mottatt i alt 400 000 kroner fra staten siden 2008, mens Øyafestivalen har fått hele 22 millioner.

- Uten knutepunktstatus er det ikke sikkert Øya hadde gått med overskudd, heller, sier Arendal-ordføreren.

Han sier at det forelå planer i Hovefestivalen om å søke knutepunktstatus da festivaleierne kastet inn håndkleet denne uka.

Arven etter Quart Hovefestivalen ble grunnlagt i 2007, etter at festivalsjef Toffen Gundersen trakk seg ut av Quart-festivalen han hadde bygget opp på nittitallet i Kristiansand.

Den var da Norges største i sitt slag.

Allerede i 2008 gikk Hovefestivalen imidlertid konkurs, og boet ble kjøpt opp av det britiske selskapet Festival Republic, som også driver festivalene i blant annet Reading og Leeds.

Blant artistene som har gjestet Hove opp gjennom årene, er Jay-Z, Killers, Arcade Fire, Muse, Faith No More, Massive Attack, The Strokes, Linkin Park, Robyn, Kaizers Orchestra, Skrillex, Deadmaus og Snoop Dogg blant de mest kjente.

Etter det Dagbladet erfarer hadde årets festival en svikt i billettsalget på hele 20 prosent, på tross av headlinere som Offspring, Laleh og Ellie Goulding.

De siste årene har festivalen fått kritikk for det mange mener har vært svak booking.

- Greit nok at vi ikke har hatt så mange headlinere, men det går utover salget av dagspassene, ikke festivalpassene, hevder Gunnufsen.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med daglig leder Ian Donaldson, men på nettsiden til festivalen skriver eierne i dag at «Det er med tungt hjerte Festival Republic informerer om  at Hovefestivalen ikke vil finne sted i 2015».

- Er det noen som kommer til å kjøpe Hove, slik som sist?

- Det kan jeg ikke uttale meg om, sier Gunnufsen.
 
Selv har han allerede skaffet seg en ny jobb.

- Jeg får jo tilbud om ymse forskjellige stillinger. Men i dette tilfelle ble jeg presentert for et veldig spennende festival prosjekt fra Sørlandet for ikke så lenge siden. Jeg likte engasjementet og planene deres. De kommer nok på banen snart. Det som er mest trist med nedleggelsen av Hove er at ungdom mister sin festival. Men det skaper også nye muligheter. Det er alltid muligheter der ute.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer