Veldreid spøkelses- historie

Skremsler på en naiv og uimotståelig elegant måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Et skummelt slott i et vilt sveitsisk vinterlandskap, folkeliv i den tilstøtende landsbyen, den sagnomsuste demonen Zamiel som jakter på sitt bytte på alle sjelers dag, to hjelpeløse søstre som er i den ondsinnede onkel og slottseiers varetekt og den robuste og handlekraftige landsbyjenta Hildi som hovedforteller.

Dette er hovedingrediensene som Philip Pullman turnerer til en skummel og elegant spøkelseshistorie fra passelig gamle dager.

Stjerne

Pullman er en av de store stjernene på den internasjonale barnebokhimmelen, kjent i Norge gjennom fantasytrilogien «Den mørke materien», som kom ut i 2002. Nå gir suksessen anledning til å hente fram andre deler av forfatterskapet. «Count Karlstein» kom ut i England for over 20 år siden.

Pullman vil underholde, og gjør det mer velskrevet enn de fleste, med en fin blanding av barskhet og følsomhet. Skriveglede og lekelyst slår leseren i møte fra de første setningene og bærer hele bokas komposisjon.

Pirrende

Diana Bryans vignettaktige silhuetter er i samme lune. Selv om Pullman er lett tilgjengelig, skriver han såpass avansert at det pirrer den litterære interessen hos 12- 13-åringer. Virkningsfullt deler han opp historien i biter der hovedfortelleren veksler plass med andre som opptrer i historien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.