IKKE LUKSUSFELLE: Budsjetter i lokalpolitikken handler om prioriteringer. Rødt hadde for eksempel ikke sløst flere milliarder på nytt Munchmuseeum i Bjørvika, eller brukt over en milliard på konsulenter innleid til Oslo kommune, skriver Eivor Evenrud, her i samtale med sin partileder Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen / Rødt
IKKE LUKSUSFELLE: Budsjetter i lokalpolitikken handler om prioriteringer. Rødt hadde for eksempel ikke sløst flere milliarder på nytt Munchmuseeum i Bjørvika, eller brukt over en milliard på konsulenter innleid til Oslo kommune, skriver Eivor Evenrud, her i samtale med sin partileder Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen / Rødt Vis mer

DEBATT

Debatt: Valgkamp

Velferd er ikke luksus

Universelle løsninger og en sterk velferdsstat er ikke populisme, slik Dagbladet antyder, men selve kjernen i den norske velferdsmodellen.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tirsdagens leder i Dagbladet kritiserer Rødt og påstår at politikken vår ikke tåler møtet med regnearket.

Eivor Evenrud
Eivor Evenrud Vis mer

Det er helt riktig at noen alltid må betale, og at driftsbudsjettet i en kommune må være i balanse over tid. Men det er feil at Rødts velferdspolitikk handler om luksus eller er gratispopulisme.

Velferd er ikke luksus. Er landet eller Oslo kommune på vei mot luksusfellen, så skyldes det skatteflyktninger som får lov å gjemme unna milliarder i skatteparadiser og ikke bidrar til fellesskapet.

Rødt vil ikke ha billigst mulig velferd, men best mulig velferd. Derfor sier vi nei til kommersielle i velferden, slik at folks skattepenger faktisk går til velferd. Å ansette flere folk, for eksempel to-språklige assistenter i barnehagen, koster penger. Trygge barn har bedre sjanser senere i livet. Flere folk i jobb med anstendig lønn, reduserer utgiftene andre steder i kommunen. På langt sikt koster det oss mindre enn å ikke gjøre det.

Budsjetter i lokalpolitikken og hvordan de blir seende ut handler om prioriteringer og om å sette tiltak opp mot hverandre. Og nei, man hadde for eksempel ikke sløst flere milliarder på nytt Munchmuseeum i Bjørvika med Rødt. Og man hadde ikke brukt over en milliard på konsulenter innleid til Oslo kommune.

Også ville man betalt ned en halv milliard mindre i gjeld i år, slik at folk i kommunale boliger kunne få redusert husleia si. Pengene ville ikke nødvendigvis vært bortfall av inntekt for Oslo på lang sikt. Det er kommunen selv som ender med å måtte gi bostøtte eller sosialhjelp med den ene handa for å få krevd inn mer husleie med den andre.

GRILLES: Dagbladets Christopher Sjuve inviterte Bjørnar Moxnes på en liten piknikk. Video: Marie Røssland. Vis mer

Rødts prioriteringer kommer til syne gjennom hvert års budsjett, og tiltakene vi går til valg på, må fases inn gradvis. Vi har allerede fått gjennom at barn reiser gratis med kollektiv helt til de er 6 år. Og vi har innført en sosial eiendomsskatt med høyt bunnfradrag, som gjør at alle byens førsteklassinger nå har gratis AKS/ SFO. De fire neste åra vil vi ta de neste skrittene mot at alle får gratis AKS/ SFO og reduserte priser på kollektiv.

Ingen partier har noensinne lovt at hele partiprogrammet vil innføres på ett år. Det tror vi at velgerne også forstår, selv om noen aviskommentatorer ikke gjør det.

Universelle løsninger og en sterk velferdsstat er ikke populisme, slik Dagbladet antyder, men selve kjernen i den norske velferdsmodellen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer