DEBATT

Debatt: Valgkamp

Velferd er ikke luksus

Universelle løsninger og en sterk velferdsstat er ikke populisme, slik Dagbladet antyder, men selve kjernen i den norske velferdsmodellen.

IKKE LUKSUSFELLE: Budsjetter i lokalpolitikken handler om prioriteringer. Rødt hadde for eksempel ikke sløst flere milliarder på nytt Munchmuseeum i Bjørvika, eller brukt over en milliard på konsulenter innleid til Oslo kommune, skriver Eivor Evenrud, her i samtale med sin partileder Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen / Rødt
IKKE LUKSUSFELLE: Budsjetter i lokalpolitikken handler om prioriteringer. Rødt hadde for eksempel ikke sløst flere milliarder på nytt Munchmuseeum i Bjørvika, eller brukt over en milliard på konsulenter innleid til Oslo kommune, skriver Eivor Evenrud, her i samtale med sin partileder Bjørnar Moxnes. Foto: Ihne Pedersen / Rødt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdagens leder i Dagbladet kritiserer Rødt og påstår at politikken vår ikke tåler møtet med regnearket.

Det er helt riktig at noen alltid må betale, og at driftsbudsjettet i en kommune må være i balanse over tid. Men det er feil at Rødts velferdspolitikk handler om luksus eller er gratispopulisme.

Velferd er ikke luksus. Er landet eller Oslo kommune på vei mot luksusfellen, så skyldes det skatteflyktninger som får lov å gjemme unna milliarder i skatteparadiser og ikke bidrar til fellesskapet.

Rødt vil ikke ha billigst mulig velferd, men best mulig velferd. Derfor sier vi nei til kommersielle i velferden, slik at folks skattepenger faktisk går til velferd. Å ansette flere folk, for eksempel to-språklige assistenter i barnehagen, koster penger. Trygge barn har bedre sjanser senere i livet. Flere folk i jobb med anstendig lønn, reduserer utgiftene andre steder i kommunen. På langt sikt koster det oss mindre enn å ikke gjøre det.

Budsjetter i lokalpolitikken og hvordan de blir seende ut handler om prioriteringer og om å sette tiltak opp mot hverandre. Og nei, man hadde for eksempel ikke sløst flere milliarder på nytt Munchmuseeum i Bjørvika med Rødt. Og man hadde ikke brukt over en milliard på konsulenter innleid til Oslo kommune.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer