DEBATT

Debatt: EU og folketrygd

Velferd i EU er risikosport

Det som bør bekymre flere, er hvilke følger EUs overstyring kan få for folketrygden vår.

IKKE ALENE: Trygdeeksporten møter motstand. I Norge vil regjeringen regulere ytelsene etter levekostnader uten å få gjennomslag i EU, men de er ikke alene om å reagere på at ytelsene tas med til land med mye lavere levekostnader, skriver innsenderen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
IKKE ALENE: Trygdeeksporten møter motstand. I Norge vil regjeringen regulere ytelsene etter levekostnader uten å få gjennomslag i EU, men de er ikke alene om å reagere på at ytelsene tas med til land med mye lavere levekostnader, skriver innsenderen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fredrik Mellem går som vanlig høyt på banen i et svarinnlegg om EØS-skandalen (15.nov.)

Ja, Mellem: Nei til EU mener Norge skal bestemme folketrygden sjøl. Nei, Mellem: Vi er ikke bekymret for at vi ikke har adgang til å diskriminere våre egne trygdemottakere fra europeiske goder.

Nå er det vel strengt tatt norske og ikke EU-goder utenlandske statsborgere og nordmenn som flytter til utlandet får ta med seg, mens de som bor og arbeider i Norge pent har måttet holde seg i landet for å beholde trygda.

Mange er nå sjokkert over de tallrike eksemplene på urimelig behandling. Men det er et faktum at det har stått et bredt politisk flertall bak både lovgivning og praksis, inklusive Mellems eget parti Ap. For å få trygd skal det stilles strenge krav til aktivitet der utenlandsreiser ikke passer.

Nei til EUs oppgave er ikke å ta stilling til norske trygdelover og praktisering av dem. Men vi er klare på at det er norske politikere og ikke EU som skal bestemme. De som etter denne skandalen vil endre behandlinga av trygdemottakere, må vinne flertall i Stortinget for en annen praksis. Og Mellem må vinne flertall i sitt eget parti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer