Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Profitt i velferden

Velferdsprofitørene er landets feigeste forretningsfolk

Har dere ikke en bedre forretningsidé enn å berike dere på skattefinansierte barnehager?

KOMMERSIELLE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes (t.v.) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil hindre kommersielle selskaper å drive barnehager.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KOMMERSIELLE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes (t.v.) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) vil hindre kommersielle selskaper å drive barnehager. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå som vi har stanset velferdsprofitørene innen barnehagesektoren i landets største by, er nok en del investorer og forretningsfolk misfornøyd. Kanskje særlig Private Barnehagers Landsforbund, som jobber for kommersielt motiverte selskaper. Jeg vil gi dem et råd:

Hva med å finne noe bedre å gjøre?

Kan dere ikke komme opp med noe bedre enn å berike dere på barnehager som er 100 prosent skattefinansiert og foreldrebetalt? Dette er ikke næringsvirksomhet, men parasittvirksomhet.

Vi trenger jo ikke velferdsprofitører for å drive gode barnehager, det klarer kommunene og ideelle aktører helt fint selv. Den store forskjellen er at alle pengene kommer barna til gode, i stedet for å fylle opp kontoene til folk som Kristian og Roger Adolfsen.

Så kjære velferdsprofitører, kan dere ikke heller komme opp med noe nytt og innovativt i stedet for å ta penger fra velferdstjenestene våre?

Det virker som dagens kapitalister er lite interessert i å skape noe nytt. Det er olje og gass, eiendom og nå velferdstjenester som gjelder. Hvor ble det av skapertrangen?

Man tar seg nesten i å savne de gamle kapitalistene. Misforstå meg rett: Det var ingenting demokratisk over dem. Men de hadde i det minste mot til å satse på nye forretningsideer.

Det samme kan ikke sies om velferdsprofitørene. De er landets feigeste forretningsfolk. De har ikke en gang en forretningsidé. De bare overtar en tjeneste som andre har drevet i lang tid. Og så lever de på offentlige overføringer og tjener penger på å presse ned ansattes lønn og pensjon.

Sånn sett bør dere ikke bli misfornøyd over at vi setter ned foten for dere i Oslo (se pdf). Se det heller som en mulighet til å investere pengene i ny næringsvirksomhet. Jeg har mer respekt for det enn for folk som forventer at det er innbyggernes ansvar å gjøre dem til millionærer. På vår felles skatteregning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!