DEBATT

Velferdssabotørene

Vår internasjonalt kjente velferdsmodell er utsatt for stort press. Det skyldes at mange politikere ønsker seg et annet samfunn enn velferdssamfunnet. Her er noen av dem.

- DØDSSTØTET: - Offentlig ansvar skal erstattes med privat virksomhet. Mennesker og varer likestilles. Det er dødsstøtet for vår velferdsmodell, skriver Tore Nyseter. Her holder Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen 1.mai-tale på Youngstorget i Oslo i 2015. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
- DØDSSTØTET: - Offentlig ansvar skal erstattes med privat virksomhet. Mennesker og varer likestilles. Det er dødsstøtet for vår velferdsmodell, skriver Tore Nyseter. Her holder Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen 1.mai-tale på Youngstorget i Oslo i 2015. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg er en av dem når hun har hevdet at Arbeiderpartiets mål med velferden er å gjøre alle avhengige av den. Underforstått at velferden bør avvikles i sin nåværende form.

Regjeringsplattformen går enda lenger når den fastslår at det ikke er forskjell på å yte velferdstjenester og å produsere forbruksvarer. Innholdet er at offentlig ansvar skal erstattes med privat virksomhet. Mennesker og varer likestilles. Det er dødsstøtet for vår velferdsmodell. Med sin samarbeidsavtale med Regjeringen bidrar også Kristelig Folkeparti og Venstre til å endre vårt velferdssamfunn i feil retning.

Bjarne Håkon Hanssen er også bidragsyter når han etter 18 års fartstid som samfunnsbygger og heltidspolitiker i Fylkesting og Regjering, hevder at: «Til nå har jeg bare brukt penger, nå skal jeg over i det private næringsliv (konsulentbransjen) for å skape verdier». Dette bygger på en nyliberalistisk oppfatning om at alt privat er verdiskaping, mens alt offentlig er utgifter og som må begrenses. Sykehjem og barnehager drevet av private, men betalt av offentlige skattekroner er med andre ord verdiskaping. Jens Stoltenberg stilte en gang det retoriske spørsmålet: «Et barn blir født på et offentlig sykehus, når vi dør blir vi begravet av et privat byrå. Hvor er verdiskapingen?».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer