DEBATT

Velferdssektoren trenger private

Produktivitetsvekst i velferdssektoren er både ønskelig og mulig.

PRIVAT BEHOV: Velferdssektoren trenger både kapital og produktivitetsvekst, skriver leder i Civita, Kristin Clemet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PRIVAT BEHOV: Velferdssektoren trenger både kapital og produktivitetsvekst, skriver leder i Civita, Kristin Clemet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En kronikk jeg skrev i Aftenposten 24.6. har tydeligvis provosert enkelte på venstresiden i norsk politikk. I Dagbladet 30.6. argumenterer for eksempel Manifest-økonom Roman Linneberg Eliassen mot at private skal kunne tjene penger på å tilby velferdstjenester til befolkningen.

Jeg mener Eliassen tar feil på særlig to punkter:

Det virker som Eliassen mener at det ikke er viktig eller mulig å søke produktivitetsvekst i velferdssektoren. Han har, som han skriver, «vanskelig for å se» at private barnehager kan bidra til produktivitetsvekst. «For hva skulle det innebære? Mer effektiv omsorg, lek og læring?»

Eliassens argument minner meg om argumentet mot at et symfoniorkester kan bli mer effektivt, for de kan jo tross alt ikke spille Bach og Beethoven stadig raskere for å bli fortere ferdig! Og karikert på denne måten høres det unektelig ganske rart ut.

Men selvsagt er det både ønskelig og mulig at velferdssektoren søker produktivitetsvekst. Det er ikke alltid like enkelt, men helt klart mulig. Lavere sykefravær, bedre turnusordninger og god bruk av velferdsteknologi er eksempler tiltak som kan bedre produktiviteten. Ja, selv et symfoniorkester kan kanskje forbedre administrasjonen sin og organisere arbeidet sitt mer effektivt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer