DEBATT

Velferdsstatens tid er forbi

I dag ser vi at vår velferdsmodell gradvis blir demontert, fordi samfunnsutviklingen baserer seg på andre verdier og mål. Vi er i ferd med å gå fra en velferdsstat og over i en konkurransestat.

UKLARE:  - Venstresiden synes å være uklare og passive med hensyn til hvilke verdier velferdsstaten fortsatt skal bygges på, skriver Tore Nyseter. Her fra Youngstorget i Oslo 1. mai i år. 
UKLARE:  - Venstresiden synes å være uklare og passive med hensyn til hvilke verdier velferdsstaten fortsatt skal bygges på, skriver Tore Nyseter. Her fra Youngstorget i Oslo 1. mai i år.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den norske (og nordiske) velferdsmodellen, som er blitt et internasjonalt begrep, er under avvikling. Det har pågått i lengre tid i Sverige. I Danmark kalles det en forfallshistorie, og i Norge er vi på full fart etter. Dette skyldes ikke, som mange tror: eldrebølgen, trygdebølgen, innvandrerbølgen, eller om velferden er bærekraftig. Det skyldes rett og slett at vi er i ferd med å forlate de grunnleggende verdiene som vår velferdsmodell er bygget på etter krigen.

Verdiene i modellen handler om: solidaritet, fellesskap, likhet og frihet, demokrati, rettferdighet og omfordeling. Og kjennetegnene handler om: offentlig ansvar, skattefinansiering, universelle ordninger, tillit, legitimitet og sosial likhet. I tillegg er trepartssamarbeidet mellom partene i arbeidslivet og staten en av bærebjelkene i vår velferdsmodell.

Det er det solidariske og universelle velferdssamfunnet som er kjernen i fortellingen om det moderne Norge, hvor felleskapet og offentlig ansvar er en viktig forutsetning. Det er dette samfunnssystemet som har gjort Norge til verdens beste land å bo i. Det skyldes også et viktig velferdspolitisk mål om å redusere økonomiske og sosiale forskjeller, som vår nåværende regjering er motstander av. I dag ser vi at vår velferdsmodell gradvis blir demontert, fordi samfunnsutviklingen baserer seg på andre verdier og mål. Vi er i ferd med å gå fra en velferdsstat og over i en konkurransestat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer