Velfødde direktører og horer fra Nigeria

Stort tenkt, stort anlagt, men nokså amputerte noveller med viktig og velkjent temati

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Solum Cathrine Krøger

BOK: Rolf Egil Moe spenner vidt både tematisk og geografisk, i sin korte novellesamling «Magma». Vi blir tatt med på båttur nedover Yangtze. Vi er i et mystisk herskapshus i Schwarzwald.

Vi diskuterer kristendom i det katolske Roma, er på bordell i borgerskapets Wien. Og en tur langt nord i Norge på jakt etter kommunister.

Rått menneskebilde

Økonomen Rolf Egil Moe (1937), debuterte i 1968. «Magma» er hans tiende utgivelse. Et hovedtema hos Moe er vestens overgrep mot den tredje verden. I «Glimt fra næringslivets diskret eleganse» følger vi en revisor hvis oppgave det er å avsløre et stort konserns gjennomkorrupte underdirektører.

Med ingredienser som korrupsjon, nazipenger, elskerinner og prostituerte fra den tredje verden. Der et velfødde diskret borgerskap avslører et rått menneskebilde, der kvinner og arbeidere er rene varer.

Farlige kommunister

De seks fortellingene favner alt fra mystiske mord, betent seksualitet og det overnaturlige. Mens «Parasitten» handler om forskrudd kommunistparanoia. Der en iherdig ansatt i norsk overvåkningspoliti har brukt hele sin yrkesaktive karriere på å overvåke en «farlig» kommunist. I forgjeves håp om den store avsløringen. Dobbeltmoralen i den katolske kirke kommer fram i fortellingen om en fortvilet katolsk pater som blir tatt på fersken med en gutteprostituert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer