Velfriserte år i Tibet

Stakkars Brad Pitt. Her klatrer han seg til blods i fjellene, sleper seg gjennom ørken, reformeres fra drittsekk til åndshøvding av Dalai Lama. Og alt du tenker er - gi mannen en strand.

«Syv år i Tibet» er ingen dårlig film. Den er ikke helt vellykket, heller. Hovedproblemet er beklageligvis Brad i rollen som Heinrich Harrer, SS-mann og et veritabelt uvesen i det alt tar til. All grunn til å understreke «beklageligvis». Pitt «presser høyt,» som det heter på fotballspråket, for å formidle den forandringens smerte og åndelige oppvåkning østerrikeren Harrer gjennomgikk i sitt møte med Tibet og Dalai Lama. Han er bare ikke god nok. Og han er for pen. Uansett hvor ille tilredt Brad er på lerretet, ser han ut som den perfekte modell i en kostbar motereportasje for Tique. Og håret! Frisørene i Himalaya og «dalstroka innafor» må være i toppklasse.

Sant og langt

Dette er altså en sann historie om Harrer og hans venn Peter Aufschnaiter (David Thewlis), som på en klatreekspedisjon i Himalaya under krigen blir tatt til fange av engelskmennene, rømmer og omsider tar seg til Tibet, hvor de lærer å elske folket, landet, buddhismen og lamaen. Det tar ugudelig lang tid før de kommer til Tibet, og sant nok er det langt å gå dit fra India. Hadde det tatt kortere tid, ville vi dessuten gått glipp av spektakulære bilder av Andesfjellene, stand-in for Himalaya, samt mye småbarsk Brad.

Jean-Jaques Annaud byr på umåtelig vakre natursyn. «Syv år i Tibet» er i det hele tatt en gjennomført fryd for øyet, men Annaud burde kuttet i skjønnheten for å komme raskere til poenget: SS-mannens møte med Tibet.

Ambisiøst

14 år gamle Dalai Lama (Jamyang Jamtsho Wanngchuk) er på sin side opptatt av å lære om Vesten og får Harrer til å bygge kino for seg. Den unge skuespilleren gjennomfører fint, og i Hollywood legger de jo sin sjel i å formidle buddhisme.

Et ambisiøst prosjekt, dette, som blir for langtrukkent og noe grunt. Så stakkars Brad. All respekt for forsøket på å unngå glamourbåsen. Det skulpturerte legemet hans skriker dessverre etter en kritthvit strand. Kan han være seriøs der?

VEST MØTER ØST: Brad Pitt spiller SS-mann som får nytt syn på ting etter å ha møtt Dalai Lama.