Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Velfylte postkort fra von Otter

Som bestilt, nå like før hun braker løs som festspillartist, kommer to cd-er med (nesten) alt Anne Sofie von Otter har utgitt de seineste åra.

CD: Og det er ikke lite! Her hører vi for alvor at et av kjennemerkene hennes er en utrolig allsidighet. Andre sangere synger også litt av hvert. men det er ingen andre som til de grader behersker egenarten i musikk over et så stort spekter. Det henger sammen med en kvalitet som ofte undervurderes hos sangere: en usedvanlig musikalsk intelligens, paret med en teknikk som gjør det mulig for henne å skifte om fra tidligbarokk til Grieg, fra store og klassiske tragedienner hos Händel til inderlig patos hos Korngold.

Men det henger også sammen med stemmekvaliteten, en nesten guttesopranaktig, ren klang, som aldri farger inn for mye uttrykk i utgangspunktet, men som hun til gjengjeld kan lade opp til voldsomme utladninger, som i seg selv også alltid balanserer. Alt dette, og mer til, får vi på samleplata, som et velfylt postkort til introduksjon, eller som kjærkomment minnealbum fra en serie konsert- og plateopplevelser.

Offenbach-plata er noe annet, et mer renskåret uttrykk fra en del av hennes repertoar, for anledningen til akkompagnement fra barokkspesialistene (!) i Les Musiciens du Louvre under Marc Minkowski. Hun mestrer rollene og musikken til fullkommenhet, også musikken som Offenbach har pønsket ut i gledesfabrikken sin.

Problemet med denne utgivelsen er at høydepunktene kommer for tett, og at den blir for ensartet. For også Offenbachs poenger er klekket ut som høydepunkter i en dramatisk kurve, som her skjæres bort. Det gjør ikke de musikalske øyeblikkene dårligere, men berøver dem sjansen til helt å fungere som de hadde fra Offenbach, som en mester i underholdningsfaget.

Men flott klinger de, bevares.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media