Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Velg de beste bøkene fra vår tid

Dagbladet ga en jury en vanskelig utfordring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerens store litteraturserie fra Dagbladet er en kåring. Hvilke norske bøker er egentlig de beste fra vår tid, de som virkelig vil bli stående?

For å kunne gjennomføre prosjektet, måtte det avgrenses. Denne gangen ble vi enig om å kåre blant våre beste romaner og novellesamlinger, skrevet for voksne, fra de siste 25 åra. All sakprosa, enten det er essays, biografier eller annet, falt utenfor. Det samme gjorde denne gang den nye lyrikken, samt alle våre barnebøker.

TILBAKE STO DE NORSKE romanene og novellesamlingene, med den tidsbegrensning at de må være utgitt mellom 1981 og 2006. Selv med de avgrensingene satt juryen tilbake med en overveldende mengde titler: I perioden 1981-2006 har det blitt gitt ut mer enn 5 000 titler i sjangeren norske romaner og noveller. Det sier seg selv at ingen kan ha lest alle.

Til å hjelp benyttet vi lister og oversikter over de bøker som har mottatt priser og utmerkelser, men dette var ikke et krav. En modig jury på ti medlemmer, med ni stemmer (Karolina Netland og Jorunn Steensnæs fra Arkitekst stilte begge i juryen, men stemte med en felles stemme) nominerte så sine 25 personlige favoritter før juryen samlet seg til diskusjon. Og juryen spredde seg vidt i smak og preferanser: Over 130 titler sto på listen over nominerte, og utvalget skulle fortsatt ned i 25.

JURYEN DISKUTERTE, og hvert medlem la inn sterke ord for de bøkene de selv brant særlig sterkt for, før jurymedlemmene så gikk hver for seg for å stemme på sin endelige prioriterte liste. Disse ble så gitt poeng etter plasseringen på listen, og når så de poengene ble summert, sto man igjen med en felles ranking:

Ei liste fra første til 25. plass over de 25 beste norske romaner og novellesamlinger.

Det juryen kåret var enkeltbøker, ikke forfatterskap. Det gjør det i prinsippet mulig for en forfatter å få flere bøker på lista, men forfattere med flere gode bøker risikerte også at deres stemmer fordelte seg på hele deres forfatterskap, slik at ingen enkeltbok fikk nok stemmer til å komme med. Juryen prøvde derfor å diskutere seg gjennom disse forfatterskapene, i forsøk på å samle seg om den sterkeste boka.

MEN NÅR HVERT MEDLEM gikk for seg selv for å stemme, måtte hun eller han stemme etter sin personlige overbevisning, enten denne var basert på en magefølelse, et kjærlighetsforhold eller bokas litteraturhistoriske betydning i vår norske samtid. Intet jurymedlem kjente de andres endelige stemmer, og resultatet ga alle jurymedlemmene noen overraskelser: Dette var ei liste som inneholdt både noen av de bøkene alle forventet at skulle stå der, og andre, mer overraskende valg. Ei liste på 25 bøker fra 25 år tillater bare ei bok fra hvert år i snitt. Nåløyet var trangt. Mange svært gode bøker kom selvsagt ikke med. Men de som sto utgjør en både verdig og viktig liste: Et forslag til en kanon fra våre moderne fortellere.

I HELE SOMMER VIL Dagbladet presentere denne lista. Vi starter i dag med boka som fikk 25. plass på lista over de få utvalgte: Vigdis Hjorths roman «Om bare». Hver dag framover vil vi presentere ei ny bok oppover på lista, helt til vi til sist i begynnelsen av august kan presente den absolutte vinner: Den boka som fikk flest stemmer av juryen, den beste boka fra vår moderne samtid.

Da vil du også kunne se om selve lista forteller oss noe om vår tids litteratur: Er det de store fortellende romanene som dominerer? Eller er de smalere, mer formmessig eksperimenterende romanene? Hva sier disse bøkene oss om norsk litteratur og litterær smak i vår tid?

Og er du ikke enig i valgene, kan du snart gjøre noe med det selv: Fra tirsdag neste uke inviterer vi leserne til å stemme på sine egne favoritter. Resultatet vil bli en ti på topp liste leseres egne førstevalg.

Vil du ha tips til god lesning i sommervarmen, er det bare å følge med i Dagbladet i framover. For hvor mange av bøkene som kommer på lista har du egentlig lest?