Velg de beste bøkene fra vår tid

Dagbladet ga en jury en vanskelig utfordring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sommerens store litteraturserie fra Dagbladet er en kåring. Hvilke norske bøker er egentlig de beste fra vår tid, de som virkelig vil bli stående?

For å kunne gjennomføre prosjektet, måtte det avgrenses. Denne gangen ble vi enig om å kåre blant våre beste romaner og novellesamlinger, skrevet for voksne, fra de siste 25 åra. All sakprosa, enten det er essays, biografier eller annet, falt utenfor. Det samme gjorde denne gang den nye lyrikken, samt alle våre barnebøker.

TILBAKE STO DE NORSKE romanene og novellesamlingene, med den tidsbegrensning at de må være utgitt mellom 1981 og 2006. Selv med de avgrensingene satt juryen tilbake med en overveldende mengde titler: I perioden 1981-2006 har det blitt gitt ut mer enn 5 000 titler i sjangeren norske romaner og noveller. Det sier seg selv at ingen kan ha lest alle.

Til å hjelp benyttet vi lister og oversikter over de bøker som har mottatt priser og utmerkelser, men dette var ikke et krav. En modig jury på ti medlemmer, med ni stemmer (Karolina Netland og Jorunn Steensnæs fra Arkitekst stilte begge i juryen, men stemte med en felles stemme) nominerte så sine 25 personlige favoritter før juryen samlet seg til diskusjon. Og juryen spredde seg vidt i smak og preferanser: Over 130 titler sto på listen over nominerte, og utvalget skulle fortsatt ned i 25.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer