Velg deg kunst på Rikshospitalet

En av Norges fineste samlinger av samtidskunst. Slik mener utsmykningsutvalget ved det nye Rikshospitalet at sykehuset vil framstå når det åpner i januar 1999. Ikke bare for pasienter, men også for et nysgjerrig publikum. Søndagsturen kan legges til Gaustad-jordene i Oslo for kunst og kaffe.

- Vi håper at kunsten skal bidra til å avmystifisere sykehuset, og ønsker at den skal oppleves, ikke ikke bare av pasienter. Slik følger vi Rikshospitalets filosofi om et mer åpent sykehus, sier formannen i utsmykningsutvalget, siv.ark. Bård Rane i Statsbygg.

Medplan Arkitekter som vant konkurransen blant åtte innbudte, signaliserer i utformingen nettopp et åpent sykehus. Kantina er tilgjengelig for besøkende som kan rusle i den 280 meter lange glassgata innenfor for å se Odd Tandbergs 25 meter høye glassmaleri «Symfonia» og Kjell Mardon Gunvaldsons 13 meter lange teppe som skal henge ned fra taket. Begge vinnere i den åpne idékonkurransen, der 300 deltok. Den tredje av vinnerne, Istvan Lisztes, har skulpturert tre gratier i gyllen bronse som vil stå utenfor og ønske velkommen til sykehuset: 130000 kvadratmeter til sammen - pris 4,2 milliarder kroner.

I tillegg kommer 15 millioner til kunstutsmykning, blant annet til Bård Breiviks 11 meter høye «obelisk» i lys granitt som stolt strekker seg mot glasstaket.

Mellom 50 og 60 kunstnere er representert i utsmykningen av sykehuset, hvorav rundt 30 etter direkte oppdrag. I kunstsamlingen vil det også inngå en del av den kunsten som i dag henger i det eksisterende Rikshospitalet.

Trivsel med kunst

Som innlagt pasient vil man få den enestående sjansen å kunne velge seg et bilde til sengerommet, hvis man ikke befinner seg vel med det som allerede henger på veggen.

- Vi håper at pasientene gjennom fjernsynet på rommet, knyttet til Rikshospitalets informasjonsnett, om ikke altfor lenge skal få anledning til å bla seg gjennom sykehusets artotek (samling av kunst, litteratur og musikk). Slik blir de også kjent med utvalget i kunsten. Den skal ytterligere presenteres gjennom en katalog, en slags minikunsthistorie i populær framstilling. Ideen har vi fått gjennom et svensk sykehus som har laget en kunstkatalog under tittelen «Frisk med kunst», forteller Bård Rane.

- Pasienter kan være i traumatiske tilstander og bli provosert av kunst, noen steder har man vært nødt til demontere kunstverk, fordi noen har reagert sterkt. Vi har prøvd å tenke i de baner, uten at kunsten skal bli tørr og kjedelig.

Kunstombud

- Pasientens ve og vel er åpenbart nøye gjennomtenkt?

- Det ligger en dyp humanistisk tanke bak utformingen av sykehuset, hvor kunsten spiller en stor rolle. Dessuten kontakten med naturen, som kan oppleves gjennom store glassflater og som turterreng for dem som kan bruke det. Natur blir det også i glassgata med høye trær som nå vokser i drivhus. Utenfor parkanlegg med rododendronhage, uteplasser for kafferast, alt med utsikt til kunst. Vi signaliserer kvalitet, både i trivsel og rent medisinsk.

Men så mye kunst betyr også ansvar. Hittil har ingen forvaltet kunsten i offentlige bygg. Vi lanserer en idé om et kunstombud, enten et eget for Rikshospitalet eller et ombud som kan ta seg av kunsten i andre statsbygg, det nye regjeringskvartalet og Tinghuset blant dem.

- Har noe statsbygg tidligere fått så mye kunstnerisk oppmerksomhet som det nye Rikshospitalet?

- Det finnes i hvert fall ikke en så stor kunstsamling i noe annet bygg, reist av Statsbygg, sier Bård Rane.

GLASS OG GRANITT: Bård Breiviks 11 meter lange «obelisk».