Velg din egen tv-vinkel

Bli din egen tv-sjef i godstolen. Finn frem fjernkontrollen. Velg fotballkamp, kameravinkel, repreise og få med deg alle finessene når Tore André Flo scorer. Nå er tv-framtida her.

Tv-fotball må koste mer

Kanalstatus

Kampen om de viktigste tv-seerne - sportskikkerne - er i gang. Snart kan du lage dine egne tv-sendinger! I løpet av ett til tre år vil du garantert merke store omveltninger i formidling av tv-sporten. Digitale sendinger er allerede i gang. Enkelte kan i dag redigere sine egne sendinger. Da trenger du:

  •  Parabolanlegg.
  •  Digital dekoder.
  •  Digitalt tv-smartkort.

Velg kamera sjøl

Og slik kan tv-fotball-framtida bli:

Alle tippeligakampene går samtidig. Rundens toppkamp sendes direkte med kommentator og åtte-ti kamera. Med fjernkontroll kan du bestemme hvilken kameravinkel du vil følge. Samtidig dekkes seks-sju andre kamper med tre kamera på hver arena, men uten kommentator. Disse kampene sendes med ett minutts forsinkelse og det «plinger» når det er scoring i f.eks. kamp nr 3. Med fjernkontrollen henter du frem bilder fra denne kampen og får se alle scoringer - hvis du vil.

-En aktuell måte å gjøre det på, ja, sier informasjonssjef, Lars Vidvei, i «Canal+» til Dagbladet.

Fulle hjemmetribuner gir dessuten utbetalt bonus fra tv-selskapet. En annen mulighet er at folk som kjøper årskort på hjemmebane, kan få eneretten til å abonnere på sitt lags bortekamper, direkte hjem i stua.

Fotballklubber og idrettsrrangører vil bli tvunget til å være med på investeringer, som igjen kan generere tv-inntekter. Til gjengjeld er norske toppklubber Dagbladet har kontaktet villige til å gi de best betalende tv-selskapene muligheter til å filme direkte fra garderoben, gjøre ekskusive direkteintervjuer og få slippe til med kamera der ingen andre, verken tv eller aviser, får komme inn.

-Alt er til salgs for penger, bare prisen er riktig, innrømmer representanter for toppfotballen i Norge overfor Dagbladet. Fotball er den største tv-magneten og vil sette standard for de andre idrettene.

Posisjonering

Tv-selskapene er for lengst i ferd med å posisjonere seg foran knallharde forhandlingsrunder om tv-rettigheter. Nye allianser dannes. Fotballklubber med penger og/eller stort publikumspotensiale er mest attraktive.

Derfor knyttes kontakter mellom Molde, Vålerenga og Stabæk i disse dager. Medier med romsligere lommebøker er velkomne. Rosenborg er også svært interessant, men RBK-aksjer er ikke å få kjøpt - ikke ennå.

Selv Noreges Idrettsforbund og særforbundene kan bli lange i maska når nye, meget pengesterke allianser snart trer fram.

Posisjonering

Utenlandske tv-magnater vil også punge ut for nordiske sportsbilder. Resultatet kan bi sendinger enten bare på betal-tv eller gjennom rådyrt videresalg kamp for kamp til norske kanaler.

- NRK og TV2 bør sammen sikre seg sportsrettighetene og dele broderlig, sier TV 2-sjef Arne A. Jensen til Dagbladet.

- Dagens konkurranse er sløsing med penger. At TV 2 og NRK sender samme program samtidig er bortkastet - for begge.

Sentrale folk i TV 2-sporten gir NRK hele skylda for at de ikke ble enige om deling av utgifter og sendeskjema i Ramsau.

Verken Arne A. Jensen eller Einar Førde nevner kabel- og parabolbaserte tv-kanaler når de diskuterer fremtida. Nettopp der kan det hende de gjør en tabbe. For bak kullissene forbereder disse kanalene framstøt mot nye maktmenn i idretten.