Velg lyntoget!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets kommentator Gudleiv Forr skrev nylig at «Den nyfrelste Hallgeir Langeland (SV) blir rød i kinnene og blank i øynene hver gang han nevner ordet høyhastighetstog.» Jeg innrømmer å være engasjert, men nyfrelst? Jeg og Rogaland SV har arbeidet for lyntoget i 15 år. SVs engasjement for jernbanen handler lite om tro, men mye om fornuft. Vi må både få fart på lokaltoget og starte utbyggingen av lyntoget. Det er ingen motsetning mellom de to målene. I bunn og grunn handler det om politisk vilje til å prioritere jernbanen, og ta konsekvensen av det. Tenk: Du går om bord på toget i Bergen. Du slipper flybuss, køer i sikkerhetssjekken og en flyreise hvor all kommunikasjon med omverdenen er skrudd av. Du kan jobbe på nettet, sende e-post, lese en bok eller bla i dokumenter. I 270 km/t kan du nippe til et glass farris eller rødvin. Og du lander på Oslo S etter to timer og fem minutter.

Tenk: Du bor på Hamar og jobber i Ringebu kommune, eller du bor på Dombås og jobber som klimaforsker i Trondheim. Nye tog fungerer, i motsetning til bilen og flyet, også som et behagelig arbeidssted for passasjerene. Når reisetida er redusert til en tredel kan du pendle uten å slite deg ut, og samtidig gjør du noe for miljøet. Tenk: Du etablerer en miljøteknologisk bedrift i Vinje i Telemark. Du kan nå tre av våre største byer på vel en time. Du kan også sende produktene med toget, den sikreste transportformen av alle, i stedet for på utrygge veier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer