DAGBLADETS TESTPANEL (f.v.): Marte Ramstad, Inger Bentzrud og Emil Flatø. Foto: Jacques Hvistendal / DAGBLADET
DAGBLADETS TESTPANEL (f.v.): Marte Ramstad, Inger Bentzrud og Emil Flatø. Foto: Jacques Hvistendal / DAGBLADETVis mer

Velg rett lesebrett!

Digitalbok? Ereader? Kibano? Kindle?

(Dagbladet:) Kindle, Kibano, Kobo; Bokhylla, Bokskya, Bokkilden - det er mye å forholde seg til om man skal velge rett lesebrett. Samtidig blir ebok-utvalget større og større, også på norsk, og de teknologiske løsningene er i utvikling.

Dagbladet hjelper deg å navigere det ulendte, digitale bokterrenget.

Det første du må ta stilling til, er om du trenger et lesebrett overhodet.

Usikre tider
- Jeg har brukt lesebrett siden Amazon lanserte sin første Kindle, og hatt med både den og et nettbrett når jeg er ute på tur, sier Dagbladets teknologiekspert, Jan Omdahl.

- Men plutselig har det kommet en generasjon nye, relativt billige nettbrett som både kan gjøre alt et vanlig nettbrett gjør og har gode ebok-applikasjoner.

Nettbrettene har blitt så lette, små og rimelige at de spiser markedsandeler.

- Ser du derimot på et lesebrett i 2012, oppdager du at utviklingen har stått ganske stille, mener Jan Omdahl.

Svarteper
Forfatter og teknologiblogger Eirik Newth vil også advare om at lesebrettene kanskje ikke er et spesielt taktisk valg.

- Problemet med lesebrettene per dags dato er at de er bundet til et bestemt ebok-format: Amazons Kindle benytter for eksempel sitt eget filformat, og de aller fleste norske ebøker er kopibeskyttet på en måte som gjør at du ikke lovlig kan laste dem inn på en Kindle, sier han.

Man kan bli sittende med svarteper om man binder seg til feil brett.

Ren leseopplevelse
- I USA kan man stole på at lesebrettindustrien - med store aktører som Amazon og Barnes & Noble - har vokst seg stor nok til at den vil overleve, i det minste for et nisjemarked. Men i Norge er det en betydelig risiko for at det ikke vil produseres bøker til dagens lesebrett.

Noen fordeler har imidlertid lesebrettet fortsatt.

- Det du kan si, er at lesebrettene fortsatt rendyrker leseopplevelsen. De minner mer om en bok. Til nå har du ikke blitt avbrutt hele tida av Facebook og andre applikasjoner, sier Omdahl.

- Om du leser på en Ipad vil du nok fortsatt slite med «iStrain» - det er fortsatt langt mer behagelig for øynene å lese på lesebrett, sier Eirik Newth.

Inntil videre er det norske markedet rettet mot lesebrettene - denne testen tar for seg to splitter nye, norske produkter, løsninger er utviklet for å gjøre brettene mer kompatible med laptop, mobil og nettbrett, og Nasjonalbibliotekets digitale bokhylle skal bedre sine lesebrettløsninger. For å nevne noe.

Så hva bør du se etter om du skal kjøpe lesebrett i gave i år?

Ganske like
- Teknologisk sett ligner brettene ganske mye på hverandre. Skjermkvaliteten er for eksempel den samme på alle, for de er laget av samme produsent. Man bør tenke langsiktig på hva slags ebøker man er interessert i å kjøpe - og hvilke titler som finnes til et gitt lesebrett. Om du bare leser engelsk, er det for eksempel liten tvil om at du bør kjøpe en Kindle, sier Eirik Newth.